Svobodná matka

Krátce po dvacítce jsem otěhotněla s jedním mužem, ale ani jsme nebyli ve vztahu, byl to spíš takový románek. Nebyl ženatý, ale stejně jsme spolu nezůstali, ani jsem o to vlastně nestála. Dítě jsem si ale nechala a narodila se mi krásná dcera. Když jí bylo pár měsíců, našla jsem si přítele, s kterým to vypadalo od první chvíle vážně. Měla jsem pocit, že je to ten pravý, s kterým vytvořím úplnou rodinu. Opravdu jsme si rozuměli, bylo to moc krásné.

Psychické týrání

Bohužel když jsem se k němu i s dcerou nastěhovala, všechno se začalo kazit. Přitom stěhování navrhl on, ale pak mě začal za všechno kritizovat, nic mu nebylo dost dobré. Přitom jsem se starala o domácnost, denně vyvařovala, na dceru jsem byla úplně sama, protože přítel prohlásil, že když jsem si ji nechala, ať se starám, a neexistovalo, že by ji třeba chvilku pohlídal. Předhazoval mi, že nevydělávám, ale byla jsem na mateřské a školku pro dceru jsem neměla. Když jsem navrhla, že půjdu do práce a dceru dám do soukromé školky, nesouhlasil s tím, že by se školka musela platit. I když jsem byla na mateřské, tak jsme si nežili špatně, jen jsme neměli na rozhazování. Příteli to vadilo a pořád mě z toho vinil. Urážel mě i moji dceru, že se za ni stydí, že je pomalá a opožděná, přitom je úplně zdravá.

Nová láska

Takhle jsem žila pár let, bylo to hrozné. Moje sebevědomí klesalo každým dnem, už jsem ho dávno nemilovala, ale neměla jsem kam jít. A najednou jsem potkala muže, do kterého jsem se okamžitě zamilovala. Byla to úplná náhoda, byl to bratranec mé spolužačky ze školy. Bylo to oboustranné a já jsem se rozhodla ze dne na den opustit přítele a jít za svou novou láskou. Měsíc poté, co jsme se seznámili, už jsem u něj bydlela i s dcerou. Bývalý přítel byl dost překvapený a vyhrožoval, že se ještě ráda vrátím. Ale já věřila, že s novým přítelem už to bude to pravé.

Rozchod

Prožili jsme spolu opravdu moc hezký rok, ale pak přítel zjistil, že se ještě necítí na rodinný život. Upřímně mi to řekl a taky to, že využil pracovní nabídku v zahraničí, a bude se stěhovat. Rozešli jsme se jako přátelé, opravdu se ke mně i dceři choval moc hezky, dokonce nás nechal ještě nějaký čas bydlet v jeho bytě a platil nájem, i když už jsme nebyli partneři a on byl pryč.

Svoboda

Ale i když náš vztah neskončil happy endem, jsem mu vlastně moc vděčná. On pro mě byl takovým můstkem do normálního života po hrozném prvním vztahu. Dodal mi sebevědomí a rozvahu. Dcera už je ve školce, já jsem si našla práci a pronajala byt. Žijeme v něm s dcerou, partnera momentálně nemám, ale nevadí mi to. Chci si počkat opravdu na toho pravého, nechci nic uspěchat, kvůli sobě ani kvůli dceři.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.