Oslava dívčiny první menstruace není třeba u přírodních národů nebo lidí žijících tradičním způsobem života ničím neobvyklým. Cestovatel Karel Štěpánek se jedné takové akce zúčastnil v indiánské komunitě Kuna Yala na kolumbijských hranicích a o své zkušenosti promluvil pro Český rozhlas Liberec: „Spočívalo to v tom, že celá vesnice slaví první menstruaci místních dívek. Jejich otcové to vyhlásí před celou vesnicí, je to asi takový jejich ‚marketing‘.“ Díky oslavě je tak jasné, která dívka je již dospělá a při vybírání nevěsty je možné s ní počítat. Speciální ceremonie dělají také Tamilové v Indii nebo na Srí Lance.

Euroamerická civilizace ale nic takového nepěstovala, naopak ženská menstruace byla dlouhou dobu pro veřejnost trochu tabu. Často ani dívky samy neměly dostatek informací a změny v jejich tělech je překvapily, nebo dokonce vyděsily. A přestože informovanost spolu s otevřeností společnosti a dostupností informací na internetu stoupá, někteří rodiče usoudili, že to nestačí, a první menstruace svých dcer se rozhodli posunout na zcela novou úroveň. Začali pořádat na jejich oslavu takzvané menstruační party.

Je to trochu obdoba „baby shower“, kdy ženy uspořádají své těhotné kamarádce party oslavující nejen příchod jejího miminka, ale také její proměnu v matku. Součástí takové oslavy je tematická výzdoba, občerstvení a dárky pro miminko. Tento zvyk je oblíbený hlavně v USA a do určité míry se rozšířil i u nás.

Menstruační party pořádají matky (nebo i oba rodiče) pro své dcery jako oslavu důležitého milníku, kterého dívka ve svém životě dosáhla. Důvodem, proč se z toho dělá tak veřejná záležitost, má být údajně snaha menstruaci v naší společnosti odtabuizovat. Party se pořádají nejčastěji pro dcery, ale ženy je mohou uspořádat i pro své kamarádky nebo pro sebe, i když tam se samozřejmě nejedná o oslavu menstruace první, ale menstruace jako takové, jako symbolu ženské plodnosti a síly.

A když prolamovat údajné tabu obklopující v naší společnosti menstruaci, tak pořádně. Fenoménem se zabývala i slovutná BBC a sestavila seznam nezbytností, bez nichž se správná menstruační party neobejde. Patří mezi ně dort typu Red Velvet (v USA velmi populární dort s červeným korpusem a bílým krémem ze smetanového sýru), brusinkový džus a sušenky v podobě použitých tamponů, neboť krev je ústředním tématem party. Tomu také odpovídá celkové červené ladění oslavy. Dárky pro oslavenkyni by samozřejmě měly být také tematické, nejlépe vložky nebo tampony, případně přípravky na intimní hygienu. A že jsou některé maminky opravdu kreativní, dokládají i spousty fotek na sociálních sítích, protože sdílení tohoto okamžiku se svými sledujícími a přáteli je velmi důležitou součástí celé akce. Na fotkách jsou k vidění i taková překvapení, jako je dort ozdobený marcipánovou vložkou, samozřejmě též použitou.

Je možné, že vám jistá bizarnost těchto party přijde spíš odpudivá, ale pokud by někoho myšlenka zaujala, je dobré se nejprve seznámit s názorem dcery, pro kterou by oslava měla být. Ne všechny teenagerky totiž dle ohlasů na internetu takovou party uvítaly.