Diskutujte: Pošlete své hruškové recepty, provoníme si víkend. Které podzimní ovoce máte nejraději?

Bramborový makovník s kompotovanými hruškami

PŘÍPRAVA 25 MINUT - PEČENÍ 40 MINUT - CHLADNUTÍ 30 MINUT

TĚSTO: 300 g kompotovaných hrušek, 200 g vařených brambor, 150 g cukru, 100 g mletého máku, 50 g hrubé mouky, 4 lžíce mléka, 1 vejce, 1 bílek, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
POLEVA: 150 g krystalového cukru, 0,5 dl vlažné vody, 1 lžička citronové šťávy

  1. Oloupané vařené brambory nastrouháme najemno do mísy. V další míse utřeme žloutek s cukrem a mlékem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a mákem, pak do těsta zapracujeme nastrouhané brambory a nakonec sníh ušlehaný ze dvou bílků.
  2. Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta, na které rozložíme větší část kompotovaných hrušek nakrájených na čtvrtiny. Zalijeme je zbylým těstem a povrch obložíme zbylými hruškami. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
  3. Mezitím v misce smícháme cukr s vodou a citronovou šťávou, misku ponoříme do horké vodní lázně a směs zahřejeme. Misku opět vyjmeme z lázně, ponoříme ji do studené vodní lázně a polevu třeme vařečkou, dokud nezbělá. Misku s polevou zakryjeme potravinovou fólií, aby neztuhla. Upečený makovník necháme vychladnout a teprve pak na něj naneseme polevu.

Drobenkový koláč s hruškami

PŘÍPRAVA 20 MINUT - PEČENÍ 25 MINUT

TĚSTO: 6 hrušek, 250 g hrubé mouky, 130 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1 sáček vanilinového cukru, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, mletá skořice a moučkový cukr na posypání.

  1. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky. 100 g másla nakrájíme na kousky, smícháme je v míse s oběma druhy cukru a moukou promíchanou s práškem do pečiva a prsty vše rozemneme na drobenku. Přidáme vejce a těsto znovu prsty rozdrobíme.
  2. Hlubší plech vyložíme papírem na pečení a nasypeme do něj polovinu drobenkové směsi. Rozložíme na ni vrstvu nakrájených hrušek (malou část hrušek si necháme ještě stranou), posypeme je kousky zbylého másla, vše zasypeme zbylou drobenkovou směsí a povrch ozdobíme plátky hrušek.
  3. Naplněný plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečeme asi 25 minut dozlatova. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Máte radši švestky? Dva TOP švestkové recepty máme pro vás ZDE