Palačinky na tři originální způsoby: Po francouzsku, s čokopěnou a zapečené

Nejlepší recept na víkend: Hříšně dobré palačinky

Palačinky nemusí být fádní, to ani omylem. Stačí jen málo a můžete z nich vykouzlit vynikající dezert. My pro vás máme i recept na nejlepší francouzské palačinky!

Palačinky po francouzsku

Co budete potřebovat:
500 ml mléka
asi 3 lžíce vody
4 vejce
špetka soli
asi 1 lžíce cukru (nebo více podle chuti)
4 lžíce oleje
8 lžic (vrchovatých) polohrubé mouky
8 lžic (vrchovatých) hladké mouky, olej na smažení

Náplň:
nugeta nebo nuttela
hrst nasekaných oříšků (vlašských, lískových apod.)
smetana ke šlehání a čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Mléko smíchejte s vodou a rozšlehejte v něm vejce.
  2. Přidejte špetku soli, cukr, olej a postupně zašlehávejte prosetou mouku, aby se netvořily hrudky.
  3. Těsto nechte několik minut odstát a potom ho zase dobře promíchejte, aby mělo konzistenci jemného krému (podle potřeby zřeďte ještě trochou mléka).
  4. Pánev potřete olejem a nechte ho rozehřát. Naběračkou vždy nalijte na pánev část těsta a rozetřete až ke krajům.
  5. Opečte palačinky z obou stran, přendejte na talíř a potřete nugetou nebo nutellou a posypte nasekanými oříšky.
  6. Palačinky srolujte do ruliček nebo složte do trojúhelníčků. Ozdobte šlehačkou a hoblinkami čokolády.

TOP recepty na sobotu: Hříšně dobré palačinky

Tip kafe.cz: Palačinky můžete také naplnit čerstvými jahodami rozmačkanými s cukrem a šlehačku přelít javorovým sirupem.

Palačinky s čokoládovou pěnou

Co budete potřebovat:
250 g hladké mouky
5 dl mléka
2 vejce
špetka soli
olej na smažení
nastrouhaná čokoláda na ozdobení

Náplň:
100 g nastrouhané čokolády
5 dl mléka
1 čokoládový pudink v prášku
50 g cukru (podle chuti i více)
2 dl smetany ke šlehání

Postup:

  1. Nejdříve připravíme těsto na palačinky. V míse rozmícháme mléko s vejci, přidáme špetku soli a mouku a umícháme hladké těsto (je-li moc řídké, přidáme mouky trochu více).
  2. Připravené těsto necháme 20 minut odpočinout a mezitím připravíme náplň.
  3. Mléko rozmícháme s pudinkovým práškem a cukrem, za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme z ohně.
  4. Do ještě horkého pudinku vmícháme nastrouhanou čokoládu a po zchladnutí smetanu.
  5. Z připraveného těsta upečeme na pánvi lehce vymazané olejem tenké palačinky.
  6. Na každou nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s rovnou trubičkou trochu náplně, stočíme ji do ruličky a podáváme ozdobené nastrouhanou čokoládou, můžeme přidat i ovoce.

TOP recepty na sobotu: Hříšně dobré palačinky

Zapečené palačinky

Co budete potřebovat:
120 g hladké mouky
2 vejce
2,5 dl mléka
1 lžička rozpuštěného másla
špetka soli
olej a máslo na vymazání pánve a formy
moučkový cukr na posypání

Náplň:
300 g čerstvých nebo mražených ostružin
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
2 lžíce cukru

Zálivka:
1 dl zakysané smetany
1 vejce
1 lžíce cukru

Postup:

  1. V míse vymícháme dohladka polovinu mléka s vejci, moukou, solí a rozpuštěným máslem, postupně zašleháme zbylé mléko a z těsta upečeme na vymazané pánvi palačinky.
  2. V misce rozmícháme měkký tvaroh s cukrem, přidáme vejce a dobře vše rozmícháme.
  3. Zapékací formu vytřeme máslem, položíme do ní jednu palačinku a nalijeme na ni část tvarohové náplně.
  4. Na tvarohovou náplň rozložíme část ostružin a protilehlé okraje palačinky přehneme přes náplň.
  5. Palačinku opatrně stočíme a přimáčkneme k okraji formy. Stejným způsobem naplníme a stočíme i ostatní palačinky a každou vždy přimáčkneme k předchozí palačince.
  6. Palačinky zalijeme smetanou rozmíchanou s vejcem a cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 minut. Před podáváním palačinky pocukrujeme.

TOP recepty na sobotu: Hříšně dobré palačinky

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek