Rodina vytváří pro děti zázemí a je jedno, jestli se jedná o jedináčka nebo pětičlennou smečku. Musí najít rovnováhu mezi časem o samotě, s rodiči a se svými vrstevníky. Kvůli absenci sourozenců bude čas strávený ve skupině kratší, omezený pouze na školku, školu nebo zájmové kroužky. Ale to neznamená, že by bylo dítě méně empatické nebo sebestředné a zlé. Máma s tátou tu mají zásadní postavení a výrazně se rozšiřují jejich sociální role vůči potomkovi. Nejsou jen rodiči a mentory, ale i autoritami a kamarády.

Modré z nebe

Ať druhé dítě nepřichází ze zdravotních, ekonomických nebo časových důvodů, není dobré do svého jediného potomka investovat všechnu energii, čas i peníze. Neexistuje přímá úměra, která by zaručila, že vám za takový nadstandard bude dítě vděčné. Často se druhorození cítí opomíjení a vyčítají, že se jim nedostalo takové pozornosti jako u starších sourozenců. Rodiče zkrátka moc spoléhali na to, že se zabaví navzájem. Tím, že dáte dítěti všechno, co mu na očích jen vidíte, ho vytrhnete z jeho sociální skupiny, kde děti místo k moři jezdí na letní tábory a radši navštěvují rybářský kroužek, než hodiny stepu a španělštiny. Určení hranic je pro výchovu jedináčka naprosto zásadní.

Silnější vůle

Možná nebude jedináček tak dravý a soutěživý, ale díky správné výchově a dlouhým rokům, kdy si muselo všechno vydobýt samo, v něm zakoření smysl postupného se přibližování cíli a jasný tah na branku. Ani pro ně ale není situace lehká, všude kolem sebe má kamarády, kteří mají sourozence a své věrné pobočníky. On si musí veškeré sociální vazby utvořit a vypiplat od začátku.

Jeden z mnoha

Pryč jsou časy, kdy byla rodina s jedním dítětem společenskou anomálií. Dnešní dobu ale svírají mnohem palčivější problémy - vysoká míra rozvodovosti nebo přednost kariéry před dětmi. Být jedináček není hendikep, když se k situaci postaví rodiče čelem, připraví dětství bez předsudků, manýrů a kompenzací, jsou důslední při výchově a sami jsou dítěti tím nejlepším příkladem. Dítě se umí v sociální rovině rozvinout samo a poměrně rychle, ale potřebuje správné podmínky. A ty nebývají nejdražší ani nejtřpytivější. Jsou zahalené v upřímnosti a pochopení.

V galerii najdete některé celebrity, které vyrostly coby jedináčci. Věděli jste to o nich?