Výletníci

První chyba se do filmu vloudila hned při úvodních titulcích. Zatímco se divák soustředí na bitvu, v pozadí záběru projíždí několik cyklistů. Už v roce 1974 byl hrad Karlštejn jako turistický cíl velice oblíbený.

Na vážkách

Vlastimil Brodský (†81) nechtěl roli přijmout, ale režisér za ním poslal odborného poradce, který ho měl přesvědčit. Váhal, protože jeho žena už roli přijala. Argument, že právě on se hodí pro roli Karla IV., ho nakonec zlomil.

Láska

Film zničil Brejchové (80) a Brodskému šestnáctileté manželství. Herečka se zamilovala do Jaromíra Hanzlíka (72) a její manžel nechtěl poměru své ženy a jeho z nejlepších přátel přihlížet.

Zpívat a hrát

Režisér váhal mezi Janou Brejchovou a Helenou Vondráčkovou (72). Jedna uměla jen hrát, druhá zpívat. Nakonec zvolil jejich kombinaci a písnička "Lásko má, já stůňů" je oblíbená dodnes.

Závazky

Waldemar Matuška (†76) byl v době natáčení hodně pracovně vytížený a nechtěl nabídky odmítat. Když už štábu přálo počasí, sbalil se a na tři měsíce odjel s Pragokoncertem na zájezd po SSSR.

Kulisy

Všechny interiérové scény byly kvůli rekonstrukci hradu natáčeny v barrandovských ateliérech. Rozdíl ale není poznat a kaple svatého Kříže vypadá jako pravá.

Vrchol

Skladatel Karel Svoboda (†68), který k celému filmu složil hudbu, byl na svoje dílo náležitě pyšný. Několikrát ho označil za vrchol své tvorby. V roce 2007 dokonce Noc na Karlštejně získala titul Nejlepší český hudební film.

Úpravy

Ve filmu je mnoho historických nepřesností. Hrad Karlštejn nebyl založen jako pokladnice svatých ostatků, má hromosvody, Karel IV. na něm pobýval pobýval jen výjimečně a Alžbětu Pomořanskou by podle dobových reálií měla hrát spíš Helena Růžičková (†67). Ta by dokázala ohýbat podkovy a trhat pancíře. I zákaz žen na Karlštejně byl smyšlený. Týkal se jen jejich přítomnosti ve věži a kapli svatého Kříže.

Oběť

Zdeněk Srstka (†83) si zahrál menší roli pomocného pekaře. V jedné ze scén musel skočit do těsta. Bývalý kaskadér neměl s takovým kouskem problém, ale těsto ze sebe obíral několik dnů.