Festival Prague Pride je pro všechny členy LGBT+ komunity a její příznivce tou nejdůležitější událostí roku. Několikadenní akce letos připadla na první srpnový týden a účastníkům nabízí mnoho nejrůznějších besed, filmových projekcí, společenských událostí i koncertů. Tématem letošního ročníku je coming out neboli přiznání a akceptace vlastní sexuální orientace a případné svěření se svým blízkým či širší veřejnosti. Jde o proces, jenž je stále pro mnohé příslušníky LGBT+ komunity nesmírně náročný.

Vrcholem celého festivalu bývá již tradičně průvod hrdosti Prague Pride Parade, který se ovšem letos, stejně jako vloni, kvůli trvající pandemii koronaviru neuskuteční.

Názory se liší

Festival oslavující menšiny je stále pro mnoho lidí poněkud kontroverzním tématem. I proto se známé osobnosti několikrát rozhodly jej veřejně podpořit. A stejně tak se v letošním roce zachoval pražský magistrát. Ten totiž nejenže nechal vyvěsit na radnici duhové vlajky, ale rovněž je umístil i na prostředky veřejné dopravy či lampy na Čechově mostě. „Praha se otevřeně hlásí k toleranci všech menšin, ať už sexuálních, nebo jiných. Chceme ukázat, že je Praha moderní metropole, kde se všem žije dobře a nikdo není perzekvován pro to, kým je,“ napsal magistrát na svém twitterovém účtu.

Podpora z řad známých osobností

Prague Pride se zaměřuje také na prosazení práva, které by homosexuálům umožnilo uzavírat manželství. Ve spolupráci s dalšími pěti neziskovými organizacemi byla založena kampaň Jsme fér, která se právě zmíněnou problematikou zabývá. V rámci kampaně byla představena i petice za manželství pro všechny, kterou mohl podepsat kdokoliv. A nechyběla ani podpora známých osobností. Za manželství pro všechny se postavili i Simona Stašová, Jan Cina, Petra Janů, Lukáš Hejlík či Ilona Csáková.

Mnozí si ale v minulosti nenechali ujít ani samotný průvod hrdosti. Zavítala na něj například Ester Janečková, Olga Lounová, bývalá primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová a další.