Diskutujte: Máte tip, kdo by mohl být po Craigovi novým Bondem? A jak se vám líbil film Muži, kteří nenávidí ženy?

Mohlo by vás zajímat: Jak líbají celebrity?

Než se před pěti lety po celém světě proslavil jako nový představitel slavného agenta britské tajné služby Jamese Bonda ve filmu Casino Royale, byl Daniel Craig (43) „jen“ jedním z mnoha uznávaných anglických herců s téměř padesátkou filmových a televizních rolí na kontě.

  • Hvězdnou kariéru teď akcelerovala hlavní role novináře ve filmové adaptaci bestselleru Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy.

Zatímco v Bondovi předváděl vedle odvahy a brilantního úsudku i své dokonale vypracované svaly bez špetky tuku (což ho stálo mnohatýdenní tréning a tvrdou dietu), pro roli investigativního novináře Mikaela Blomqvista si musel nasadit klasické brýle a na přání režiséra Davida Finchera trochu přibrat na váze.

Svého hrdinu si Craig hned oblíbil: „Líbí se mi jeho přístup k věci, líbí se mi jeho politikaření, líbí se mi to, jakým způsobem v sobě zajímavě kombinuje všechno možné.

Bojuje za dobrou věc, snaží se odhalovat korupci a být vlivným novinářem, pokud je to ještě vůbec možné,“ říká herec, který v současné době právě natáčí už třetí bondovku – Skyfall.

Nečekaná svatba

Avšak nejen skutečnost, že právě představitel Bonda dostal hlavní roli ve zfilmované trilogii Milénium, přilákala k britskému herci loni pozornost. Tou druhou věcí byla loni v létě jeho nečekaná svatba se slavnou kolegyní Rachel Weiszovou (41). Sblížili se, jak to často v této branži chodí, při natáčení hororu Dům snů, kde hráli manželskou dvojici.

Craig už byl ženatý jednou, v letech 1992 – 1994, a s první ženou, skotskou herečkou Fionou Loudonovou, má devatenáctiletou dceru Ellu, která byla jedním z nemnoha hostí na svatbě slavného páru. Nemohl tam chybět ani nevěstin šestiletý synek Henry, jehož otcem je režisér Darren Aronofsky. S ním se Weiszová rozešla po osmi letech právě kvůli Craigovi.

Po boku blonďatého drsňáka Craiga se objevilo několik partnerek z branže – sedm let žil třeba s německou herečkou Heike Makatschovou a než se zamiloval do Rachel, sdílel šest let soukromí s americkou producentkou s japonskými kořeny Satsuki Mitchellovou, s níž byli už zasnoubeni.

Jejich vztah však nečekaně ukončilo natáčení onoho zmíněného Domu snů. Stejně, jak se slavnému páru Weiszová-Craig podařilo utajit podrobnosti o jejich svatbě, jsou oba skoupí na slovo, pokud jde o jejich soukromí.

Splněný dětský sen

„Myslím, že jsem se láskou k herectví nakazil už v dětství,“ vzpomíná Craig na začátky své přímočaré profesní cesty. Od šesti let účinkoval ve školních hrách, pokračoval v tom na střední škole West Kirby a v šestnácti byl přijat do Národního divadla mládeže.

V roce 1991 pak ukončil v Londýně renomovanou uměleckou školu Guildhall School of Music and Drama, kde byli jeho spolužáky také Ewan McGregor, Damian Lewis nebo Joseph Fiennes. Zatímco na divadelních jevištích se úspěšně etabloval, filmaři mu zpočátku moc nedůvěřovali.

Debutoval v roce 1992 v dramatu z doby apartheidu Síla muže, kde dostal roli vůdce rasistického gangu. Zajímavé je, že coby Angličan „se špatným přízvukem“ byl v Hollywoodu zpočátku většinou za zloducha a darebáka (viz padouch v akční Laře Croft či omezený gangsterský syn Paula Newmana v dramatu Road to Perdition).

Naštěstí britské a koprodukční filmy mu dávaly rozmanitější příležitosti. Zazářil kupříkladu v hlavní roli „polepšeného“ obchodníka s kokainem v kriminálce Po krk v extázi.

Po Craigově výkonu ve Spielbergově dramatu Mnichov o masakru izraelských sportovců na olympiádě v roce 1972 už nebylo pochyb, že blonďatý a modrooký Craig může nabídnout filmovému plátnu talent i mužné charisma.

A dva roky po Mnichovu to dokázal coby nejslavnější agent Jejího veličenstva James Bond v Casinu Royal, i když zpočátku vzbudilo obsazení drobného šlachovitého blonďáka do této role tradičně náležející urostlým, dobře vychovaným tmavovlasým krasavcům nesouhlas milovníků bondovek.

Dnes už zbyla z Craigových odpůrců jen malá hrstka, ostatní se už těší, až se objeví zase na plátně a pronese nesmrtelnou hlášku: „Jsem Bond. James Bond.“

Tip Kafe.cz: Pusťte si ukázku z Danielova nového filmu Muži, kteří nenávidí ženy

Zdroj: Youtube

((bean:1:19))