Talent

Matthew McConaughey se narodil 4. listopadu 1969 v americkém Texasu, oslavil tedy už krásné padesátiny. Jeho matka byla učitelkou v mateřské škole a otec majitelem čerpací stanice. Doma to občas vřelo, a tak se rodiče třikrát vzali a dvakrát rozvedli. Ze střední školy Matthew na jeden rok utekl v rámci výměnného pobytu do daleké Austrálie, kde poprvé přičichl k herectví. Po návratu začal studovat na Texaské univerzitě komunikací a objevil se v několika reklamách. Díky svému přirozenému talentu se nemusel doprošovat o štěky, ale byly mu hned ze začátku nabízeny velké role. Začal Kontaktem a Amisdatem, ale pak z nepochopitelného důvodu přeběhl k romantickým komediím - Jak ztratit kluka v 10 dnech nebo Svatby podle Mary, které sice vydělávaly, ale jeho hereckému typu příliš nesedly. Nyní už si role zase pečlivě vybírá a soustředí se na charakterní postavy a vážná témata.

V obležení žen

Americký hezoun se nikdy nemusel příliš snažit, aby ho ženy obletovaly. Chodil s Penelope Cruz i Sandrou Bullock. Když se v roce 2012 objevil po boku o 15 let mladšího Channinga Tatuma v trháku Bez kalhot, shodil srst na hrudi a fanynky šílely. Ještě ten rok se ale oženil s Camilou Alves a přivítal na svět třetí dítě.

Vrchol

Ve svých pětačtyřiceti letech dosáhl na absolutní vrchol a za film Klub poslední naděje si odnesl Oscara. Leonardo DiCaprio, který se na vítězství třepal za snímek Vlk z Wall Street, zase ostrouhal a úspěch slavil až o dva roky později s Revenantem. Pro roli Matthew zhubl a vypadal jako kostra obalená kůží, přišel o všechny svaly a ve tváři vypadal skutečně nemocně. Už na premiéře filmu byl ale v mnohem lepší kondici.

Soustředí se především na rodinu a tři děti - Leviho, Vidu a Livinsgtona. Občas se zúčastní triatlonu a nezapomíná ani na své rodiště a podporuje mnoho charitativních projektů v Texasu.

Podivín

Při výběru jména pro třetí dítě přemlouval manželku, aby se inspirovali názvem piva. Marně. Syn se jmenuje Livingstone.

Nemá pochopení pro přehnanou mužskou péči. Zásadně nepoužívá deodorant a široké okolí terorizuje svým specifickým zápachem.

Uklidňuje ho, když se úplně svlékne a začne hrát na bonga nebo vlastní břicho.