"Mám za sebou velmi důkladný jarní úklid, čtu knížky a věnuji se psychoterapii,“ svěřila se nám sympatická blondýna, která ovšem neuklízela jen byt a šatník. Pořádek si totiž dělá především ve své duši.

Psychoterapii, které se věnujete, nestudujete. Naopak na ni docházíte a nijak se tím netajíte.

Chodím na ni pravidelně jednou týdně už tři roky a jsem za to ráda. Myslím si, že by na psychoterapii měl chodit každý, a mrzí mě, že je návštěva psychoterapeuta ještě stále společenské stigma. Přitom já už to beru jako čištění zubů, je to pro mě psychická hygiena.

Co vás k psychoterapeutovi přivedlo?

Trpím úzkostmi. Během standardního týdenního režimu můžu od svých problémů utéct do práce a večer už není čas ani nálada probírat se vlastními myšlenkami a pracovat na sobě. Já ale potřebuju jít do hloubky, takže teď, když mám celé dny volno, snažím se ho využít právě pro tyto účely.

A jak vám to jde?

Musím říct, že to funguje. Vakuum, které nastalo, mi naopak hrozně pomohlo. Žiju sama, takže nejsem rušená zvenčí a to mi vyhovuje, protože se s tím zkrátka musím poprat a vydržet sama se sebou.

Takže se dá říci, že jste karanténu přivítala?

Samozřejmě to není ideální stav, ale já jsem za tuto situaci ráda. Pro spoustu lidí to naopak musí být velmi těžké, protože před problémy či pocity utíkají a nechtějí se s nimi potýkat. Každého to ale jednou dožene, dřív nebo později. Nebýt psychoterapie, asi bych se teď doma zbláznila, když musím trávit tohle dlouhé volno sama.

Chybí vám práce?

Mám pocit, že musím být stále produktivní, jsem tak nějak vnitřně nastavená a teď mám čisté svědomí, že vlastně nic nemusím a můžu se soustředit sama na sebe. Právě díky tomu si můžu zpětně projít všechny své pracovní etapy, kdy jsem hrála v muzikálech, filmech, seriálech nebo jsem moderovala, a v klidu se rozhodnu, jak budu pokračovat dál. Co mě bude uspokojovat a jakým směrem se vydám.