Ženy

Do manželství režisér vstoupil dvakrát, pokaždé padla volba na herečku. První byla Eliška Kuchařová (†84). S tou měl dceru, která se stejně jako rodiče vydala uměleckým směrem a živí se jako kostýmní výtvarnice. S Alenou Mihulovou (54) měl dceru Karolínu. Ani jednu z nich by dnes Kachyňa nepoznal.

Mihulová se po mnohaleté odmlce vrátila na výsluní a sbírá jeden úspěch za druhým. Už dávno není jen zdravotnicí ze Sestřiček, ve kterém zahořela láskou k výrazně staršímu Kachyňovi. V roce 2015 získala Českého lva za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu Domácí péče.

Právě jejich dcera Karolína na sebe strhává pozornost. Mihulová neměla s homosexuální orientací své dcery, která si libuje v krátkém sestřihu a pánských oblecích, problém a vřele přijala i její přítelkyni Natálii Wirst. Podpořila by sňatky osob stejného pohlaví a adopce.

Potěšilo ji, že se jí dcera svěřila a nelhala a neskrývala se jako ona se svým mužem. Báli se, že by věkový rozdíl byl pro jejich rodiny a okolí těžko stravitelný.

Přes překážky

Mezi roky 1947 a 1951 studoval Kachyňa pražskou FAMU, začínal u tvorby dokumentů, ale snil o režii. Ze začátku do svých filmů promítal odpor ke komunistickému režimu. V době normalizace byly jeho snímky zakázány a musel se podřídit diktátu a omezenému rozpočtu. Zlatí úhoři, Smrt krásných snrců a Pozor vizita vznikaly v nešťastné době, přesto patří k tomu nejlepšímu, co natočil.

"Často se dočtu, že filmy, které jsem natočil v 60. letech, patří k mým nejlepším. Osobně si ale myslím, že žádný z těch filmů není dokonalý. Ale díky tomu, že jsem měl výtečného scenáristu, se podařilo projevit na tehdejší dobu nezvyklou míru pravdivosti."

Za svůj život nasbíral spoustu tuzemských i mezinárodních ocenění, mezi které patří Státní cena Klementa Gottwalda, titul Zasloužilého umělce, Český lev a zvlášní cena z karlovarského festivalu za dlouholetý přínos české kinematografii. Tam dorazil se svou tehdy čtyřletou dcerou. Když odmítala pózovat u fotostěny, obhájil její umanutost a prozradil, že dítě mu vlévá do žil čerstvou energii.

Nový Svět

Pražská čtvrť Nový Svět je nesmírně malebná a každý dům má svůj příběh. Dodnes je bydlištěm mnoha umělců, malířů, spisovatelů a herců. Karel Kachyňa nebyl výjimkou a bydlel hned na kraji v ulici Na Náspu.