Jiří Sovák, vlastním jménem Jiří Schmitzer, se narodil 27. prosince 1920 do rodiny pražského hostinského a pod vlivem otce se vyučil číšníkem. Už v 19 letech ale věděl, že to není dráha, kterou by se chtěl ubírat celý život. Proti otcově vůli se připojil k ochotnickému divadlu a během okupace studoval konzervatoř. V té době si také nechal změnit příjmení na Sovák, aby nebylo poznat, že se v jeho rodině vyskytovali židovští předci.

V hereckých začátcích mu pomáhal režisér E. F. Burian; v jeho divadle Sovák načerpal řadu cenných zkušeností a vyzkoušel si různé polohy - v pouhých 27 letech hrál například 70letého otce Godota. Jeho první role byly spíš dramatické; své nadání komika naplno rozvinul teprve v 60. letech, kdy se začal prosazovat ve filmových komediích.

Později už bylo jasné, že komická poloha je mu vlastní; připomeňme jeho účinkování v dodnes oblíbených snímcích Světáci, Pane, vy jste vdova!, Což takhle dát si špenát nebo Marečku, podejte mi pero! Společně s Miroslavem Horníčkem vytvořil nezapomenutelnou dvojku v seriálu Byli jednou dva písaři, v Chalupářích zase exceloval s Josefem Kemrem, i když ho považoval za zcela jiný typ herce.

Zatímco se Sovákovi rozjížděla kariéra, jeho osobní život troskotal. S první manželkou měl jediného syna Jiřího Schmitzera mladšího, po rozvodu ale soud svěřil chlapce do výhradní péče matky, a Sovák si ho nemohl brát ani na víkendy. Jiří Schmitzer později vzpomínal, že se o něho nestarala ani matka; velkou část dětství trávil u tety nebo v takzvané celotýdenní družině. Rovněž ho bolestně ranilo, že se Sovák oženil se svou životní láskou Andulkou.

Když si Jiří ml. zahrál coby začínající herec po boku svého otce ve filmu Marečku, podejte mi pero!, zdálo se, že ve vzájemném vztahu budou moci dohonit, co dříve zanedbali. Krátce po natáčení měl ale Jiří Schmitzer nehodu, při které zabil chodce. Protože byl přitom pod vlivem alkoholu, soud ho odsoudil k nepodmíněnému trestu.

Schmitzer vyšel z vězení za dobré chování už po půl roce, Sovák mu ale opilecký incident nehodlal odpustit. Propast, která mezi otcem a synem tenkrát vznikla, se už nikdy nepřemostila.

Sovák svého syna dokonce vydědil. Podle jeho hereckých kolegů však důvodem k vydědění nebyla jen dávná Schmitzerova smrtelná nehoda. "Je to blbost, táta mu tenkrát zařizoval advokáta. Vydědil ho až poté, co se k němu kluk hrozně ošklivě zachoval," vypověděl nejmenovaný herec pro deník Aha! Co přesně se mezi otcem a synem stalo, ale nikdo netuší. Sovák si to tajemství odnesl do hrobu a Jiří Schmitzer se s ním "chlubit" nebude.

Co se o Sovákovi vypráví:

Jiřího Sováka sice proslavila role v Chalupářích, na vlastní chalupě ve Stříbrné Skalici prý ale hospodařit příliš neuměl. Začalo to už stavbou; Sovák si na ni najal řemeslníka a štědře ho zahrnoval pivem tak, že byl dotyčný stále pod vlivem a stěny postavil křivě.

Jindy se Sovák rozhodl spálit hromadu shrabaného listí s pomocí benzinu; způsobil tím požár, který zničil jednu túji i hercovy brýle.

V pokročilém věku si herec nechal udělat na terase chaty letní sprchu. V roce 2000 však při sprchování uklouzl a zlomil si klíček stehenní kosti. Ačkoli prodělal zdařilou operaci, posléze mu selhal organismus a na svou milovanou chatu se už nevrátil.