Výšky jako závislost

Jiří Hrzán nepostál na zemi. Stačila chvilka nepozornosti a mizel z dohledu, šplhal po zdech domů a okapových rourách, přecházel po úzkých římsách. Pro hercovu zálibu ve výškách neměli jeho blízcí pochopení. Už jako student DAMU dělal na vyšehradských hradbách stojky na jedné ruce, po vítězné hře v hokeji vylezl na Václavském náměstí na telefonní budku a oslavoval, jindy ho kamarádi sundávali z balkonu čtvrtého patra, odkud vykřikoval, že je jako Fifi Pírko. Nezastavil ho ani pád z římsy ostravského hotelu, který jako zázrakem přežil. Byla to ale dobrá záminka, aby nepohodlnému herci, který se za své názory nestyděl, ukončili angažmá v pražském Činoherním klubu.

Na vrchol

Komediant se zálibou v atletice toužil po dráze herce, ale na DAMU ho nevzali. Nesmutnil a úspěšně složil zkoušky na námořní akademii do polského Štětína. Nakonec ale jeho talent objevil režisér Emil František Burian (†55), přivedl ho zpátky do Čech a herec absolvoval v roce 1961. Hned ze začátku musel zapracovat na svém projevu, vypilovat výslovnost "ř" a zbavit se koktavosti. Zařadil se po bok těch největších hvězd - Vladimír Menšík (†58), Josef Somr (85) a Iva Janžurová (78). V roce 1970 se dostal do Londýna a ohromil tamní kritiky. Komunisté mu ale šlapali na paty.

Rychlý konec

Vyrostl jen do výšky 168 centimetrů, přesto neměl o ženy nouzi. Po celý svůj život udržoval vztahy na více frontách a do spárů mu padla zpěvačka Petra Černocká (70) i Miluška Voborníková (70). Krátký život mu předpověděla Helena Růžičková (†67), se kterou hrál v komedii Homolka a tobolka. Zemřel během neuváženého "výstupu" do pátého patra. Za jednou ze svých múz se chtěl dostat oknem, spadl a po dvou dnech v pražské nemocnici zemřel. Krátce před svou náhlou smrtí se ale své kolegyni z divadla svěřil, že má syna. Dokonce jí ukázal fotku.

Balanc

Jiří Hrzán se dvakrát oženil a měl dvě dcery. Tereza je úspěšná výtvarnice, Bára (55) se vydala v otcových šlépějích a je skvělou herečkou. Obě přihlížely odhalení otcovy sochy v lehce nadživotní velikosti v Táboře. Postava balacuje na opěrné zdi a odkazuje na jeho zálibu ve výškách.