Podle loňského průzkumu Ordinace.cz někdy trpí nepříjemnými potížemi spojenými s mykózou 96 % žen, třetina i několikrát za rok. „Moje tehdejší lékařka mě odbývala s tím, že se nedostatečně oblékám, nosím nevhodné spodní prádlo, nedodržuju životosprávu, chodím příliš často plavat do bazénu nebo že to mám ze špatné intimní hygieny,“ vzpomíná dnes Monika.

Přestoupila k jiné gynekoložce, ale také v její ordinaci si místo účinné léčby vyslechla různá obviňování, mimo jiné, že její partner je nevěrný a infekci přenáší. Přitom vulvovaginitidy (záněty zevních rodidel nebo pochvy) patří mezi nejběžnější ženská onemocnění a gynekologové je řeší takříkajíc denně.

Mnohé pacientky je neberou příliš vážně. Nejde však jen o výtok, svědění a pálení v oblasti vnějších rodidel, nebezpečí spočívá v rozšíření infekce do močových cest či děložního hrdla.

Na vině je imunita

Nejčastějším původcem vaginálních infekcí jsou kvasinky rodu Candida, v 90 % případů se jedná o druh Candida albicans. To, že se přemnoží, je pouze zčásti způsobeno pro ně vhodnými podmínkami (vlhko a teplo).

Odborníci, kteří komentovali průzkum Ordinace.cz, se shodli, že k hlavním příčinám patří snížená imunita, časté užívání antibiotik i některých dalších medikamentů a někdy také přílišná hygiena, která stejně jako léky ničí přirozenou poševní mikroflóru.

Jedním ze způsobů jak zvýšit celkovou obranyschopnost organismu, tedy i vaginálního prostředí, je ovlivnit imunitní mechanismy prostřednictvím imunomodulačních přípravků. Originálním českým prostředkem určeným ke zvýšení nespecifické imunity je Candivac, jenž byl vyvinut ve spolupráci s odborníky Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Tento patentovaný přípravek obsahuje unikátní kombinaci vysoce přečištěných neškodných částí mikroorganismů ze čtyř originálních, patentovaných kmenů kvasinek a bakterií, které se na vzniku poševních infekcí podílejí nejčastěji. Příznivě ovlivňuje imunitní systém a napomáhá zvyšování obranyschopnosti organismu, zvláště vaginální sliznice,“ vysvětluje gynekolog doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc. z Gynekologicko-porodnické kliniky Masarykovy univerzity v Brně.

Probiotika vracejí rovnováhu

Průzkum Ordinace.cz potvrdil velký „hlad“ po účinném řešení vaginálních mykóz. Podle něj by 93 % žen okamžitě vyzkoušelo nový přípravek, který by nejen potíže vyléčil, ale zabránil i jejich opakování. Přirozeným prostředkem k obnově rovnováhy vaginální mikroflóry jsou podobně jako v případě té střevní probiotika.

V loňském roce se na trhu objevily probiotické tampony ellen, které ženám vyhovovaly - koupily jich celkem více než 30 000 balení. Během menstruace je vaginální mikroflóra obzvlášť nestabilní a zvyšuje se její pH, což vyhovuje rizikovým mikroorganismům. Ty se stávají biologicky aktivními a nebezpečí rozvoje zánětu stoupají až pětinásobně.

„V době menstruace, kdy dochází k přirozenému úbytku laktobacilů, a naopak k pomnožení jiných nebezpečných bakterií, je lepší používat poševní tampony než menstruační vložky. K výraznému zlepšení obranyschopnosti přispívají probiotické tampony, které kromě nasávání menstruační krve navíc uvolňují do pochvy miliardy živých a velmi funkčních mléčných bakterií bránících rozvoji případné infekce.

Je to geniální nápad, protože dáváte živou mléčnou kulturu do pochvy právě ve chvíli, kdy to nejvíce potřebuje,“ zdůrazňuje Vít Unzeitig.

Jako první vyzkoušely probiotické tampony ženy ve Skandinávii, kde byly vyvinuty. Oblíbené jsou v Německu (získaly ocenění Německé asociace lékárníků), Francii, Švýcarsku, Rakousku, Nizozemsku, Itálii, Španělsku, Polsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. V České republice je doporučuje Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP a v EU jsou certifikovány jako zdravotnický prostředek.

Pochvaluje si je i Monika: „Tampony ellen používám pravidelně již tři čtvrtě roku a od té doby nevím, co jsou vaginální mykózy.“

Raději bez vůně

Jako prevence vaginálních mykóz se zvlášť v létě vyplatí dodržovat některá režimová opatření. „Spodní rýmu“ spíš „chytíme“, budeme-li pobývat v mokrých plavkách, nosit tanga a přehánět to s intimní hygienou.

„Aby se potíže neopakovaly, radím svým pacientkám vyvarovat se parfémovaných sprchových gelů, pěn do koupele, spodního prádla z umělých materiálů, neprodyšného oblečení a podobně,“ říká MUDr. Daniela Frisová, privátní gynekoložka z Vlašimi.

Škodí také chlorovaná voda, proto není vhodná častá návštěva bazénů. Je lehčí udržet kvasinky „na uzdě“ a nevytvářet jim komfortní podmínky k životu než je pak dlouho a pracně vyhánět.

Pět rad pro intimní hygienu

  1. Nejvhodnější forma je sprchování. Místo parfémovaných toaletních přípravků, mýdel a deodorantů raději používejte čistou vodu.
  2. Při menstruaci volte vložky bez fólie a často je stejně jako tampony vyměňujte. Slipové vložky mimo období měsíčků noste, máte-li k tomu pádný důvod. Vše, co zhoršuje prodyšnost, zvyšuje riziko vzniku vlhké zapářky a následně vaginální mykózy.
  3. Pokud se na cestách nemůžete osprchovat, přibalte si do příručního zavazadla vlhčené ubrousky určené pro intimní hygienu.
  4. Po použití toalety utírejte intimní partie zásadně směrem odpředu dozadu.
  5. Je-li to možné, po pohlavním styku se osprchujte čistou vodou.