Král wellness studií? Je jich víc. Ty disciplíny mají novou filozofii, švih, pomáhají a baví. Vytáhly ke sportování řadu lidí a další jsou na cestě. I když v zahraničí jedou už déle…

Kus z latinskoamerických tanců, kus z aerobiku, to je zumba (viz snímek nahoře). „Na zumbu může patnáctka stejně jako paní, které je šedesát let. Každá si na téže hodině zvolí své tempo,“ říká Jana Konečná, instruktorka zumby v pražském wellness centru Fittop.

Ono „tanco-cvičení“ není bezmyšlenkovité vrtění při tónech merenguy, salsy a jiných. Má své kroky, zákonitosti a zásady.

„Základní choreografie zumby se moc nemění, ale lze ji rozšířit a pomalu zvládnout. Proč láká? Protože to není jen cvičení, ale pohoda a zábava. Tvaruje se při tom tělo, zpevňují stehna a zadeček, rovnají se záda i centrální část těla,“ chválí instruktorka pohyb, který přišel z Kolumbie.

Zumba není ideální pro těhotné nebo ženy s kyčelními problémy. Dá se ale říct, že ji v jisté fázi obtížnosti a za dohledu dobrého trenéra zvládne každý a ona neublíží – jako každý druh sportu.

„Obavy? Dobrý instruktor je rozptýlí, ale určitě budou ženy, které zumba neosloví,“ připouští Jana.

„Aby nedošlo k omylu, i při tomto cvičení musí být zatažené břicho, zpevněný střed těla, ale větší zátěž je přenesena na spodní partie. Došlapuje se na celou plosku chodidla,“ dodává.

Jde o choreograficky nenáročné hodiny, při nichž člověk časem získá slušnou kondici. Trampolínky s bezpečnostním madlem zajímají i ty, kdo dávají přednost spinningu.

Trable? „V začátcích musejí maminky po porodu odbíhat na toaletu, ale po třetí hodině je to pryč,“ připouští spolumajitelka studia.

Něco pro pány? Pecka zvaná freestyler! Cvičení s úplně novou pomůckou, na jejíž prodej u nás má Euforie výhradní právo. „Freestyler baví ženy i muže, kteří nechtějí jen bláznit při aerobních aktivitách, ale touží tělo zpevnit a posílit,“ říká s úsměvem Eliška.

Tady v každé fázi tahem „bojujete“ celým tělem s různou silou (odporem) gumičky. „Obtížnost je nastavitelná, tak se ani začátečník nemusí děsit,“ dodává šéf studia David Zvolenský a uklidňuje, že u tohoto cvičení nedochází ke ztrátě orientace v prostoru ani složitým otočkám a podobně.

Popsané novinky při hudbě a v různém stupni náročnosti jsou vám málo? Dobrá! Existují i fitball, aerstep, aqua-spinning, aqua-kick box… Zkuste to.

S přihlédnutím ke zdravotnímu stavu můžete zvládnout netušené věci. A ještě vás endorfiny přivedou do stavu blaženosti, a to krásně hubené a vytvarované.