Nadšení ze silvestrovských ohňostrojů vystřídaly u obyvatel města Beebe v americkém státě Arkansas velice rychle zděšení a panika. Na silnicích a před domy se jim totiž zničehonic objevily tisíce mrtvých ptáků.

„Přišlo to úplně nečekaně. Prostě najednou doslova pršeli z nebe všude, kde bylo místo, dokonce spadli na několik lidí,“ uvedl mladík, jenž byl v tragický okamžik venku. Odborníci okamžitě přišli s tvrzením, že zvířata prostě uhynula pod náporem novoročních ohňostrojů. Veřejnost takové vysvětlení přijala, přesto se však už tehdy začaly šířit zvěsti, že se děje něco velice podivného, a mnohým vytanuly na mysl případy, kdy z oblak padaly kameny, ale také třeba ryby nebo žáby…

Podivná náhoda

Další nečekaná ptačí apokalypsa na sebe nenechala dlouho čekat: hned za tři dny došlo k podobnému případu v sousední Louisianě, konkrétně u obce Labarre, kde spadlo okolo 500 uhynulých špačků a vlhovců. Veterináři se po prohlídce několika z nich přiklonili k názoru, že se opeřenci střetli s dráty elektrického napětí či nějakým dopravním prostředkem.

„V Arkansasu a se zpětným účinkem i u nás mohly ohňostroje a petardy na silvestra vylekat ptáky natolik, že ztratili schopnost koordinace pohybů, letěli na úrovni střech místo nad vrcholky stromů a střetli se tak se sloupy a domy,“ domnívá se ornitoložka Karen Rowe.

Její teorii však vyvrací biolog Dan Cristol, jenž se specializuje na chování ptáků. „Oslavy by je tolik nevyděsily, pouze pokud by někdo vystřelil ránu přímo do jejich hnízda. Domnívám se, že ztrátu orientace u nich mohla způsobit spíše nějaká hromadná nemoc,“ míní. Jenže u takového množství a na tolika různých místech?

Tajné pokusy armády?

Záhada opeřenců padajících náhle k zemi totiž pokračuje a přesouvá se z USA do Kanady (100 uhynulých holubů v Quebecku) a dále do Itálie (700 mrtvých hrdliček v Bologni) a Švédska (přes 100 případů ve městě Falköping).

Média hned začala chrlit zprávy o blížícím se konci světa a různí podivíni prostřednictvím internetu rozvíjejí teorie o tom, že za vymíráním zvířat jsou tajné pokusy americké vlády, případně dalších světových mocností.

Experti však varují před panikou a tvrdí, že se neděje nic nadpřirozeného. „K takovým případům prostě čas od času dochází. Masový úhyn ptáků může být způsoben nedostatkem potravy, bouřkami, nemocemi, chemikáliemi nebo střety se stavbami. Že se to dělo v krátké době na více místech světa, je jen souhra náhod,“ uzavírá ornitolog Greg Butcher. Ale je tomu skutečně tak?