Dotknout se úsměvu, chladivého sněhu tak, aby jen konečky prstů vnímaly ten slastný pocit, který se promění v šimrání, které blahodárně prochází celým tělem. Vnímat krásu okamžiku se zavřenými víčky a nechat se unášet jen dotyky.

Pocity vnímám naplno. Každý dotek způsobuje jiné šimrání, některý zamrazí… Zkouším, který z dotyků mi zůstane dlouho za víčky, za nehty. Ano, zkouším dotyky s tebou. Ponoříš prsty do sněhu a zavřeš oči. Já udělám totéž. Vnímám chlad. Naberu sníh do dlaní a chci ti ho dát. Taje. Ty se usmíváš a tvé studené ruce mi jdou vstříc. Studíme i hřejeme spolu. To, co způsobuje šimrání je moje ruka v těch tvých.

Dotyky… ruce jsou teplé, nastavuji je sluníčku, které jen opatrně dává své paprsky. Vždyť je zima. I přes chlad a sníh cítím dotyk daleké hřejivé koule někde v dálce. Nastavuji svoji tvář a čekám, kdy mi slunce pohladí tvář a pošimrá za víčky.

Stojíš vedle mě, nastavuješ tvář stejně jako já. Tvá ruka hledá tu mou a přichází šimrání. Najednou si nejsem jista, jestli to, co prožívám někde uvnitř, je pocit z paprsků slunce, studeného sněhu nebo z tvé něžné ruky, z tvé přítomnosti.

Dotknout se lásky… Jak se dotknout lásky? Prsty? Dlaní? Je příliš něžná, příliš křehká, a tak se bojím, abych jí neublížila, nepomačkala.

Hladíš mi vlasy, hraješ si s mými prsty. Ne, ty se nebojíš dotknout se lásky. Dotýkáš se opatrně, aby láska, která je mezi námi byla cítit z každého tvého pohybu. Probíhá mnou příjemné šimrání. Zase ten úžasný pocit,žádné zamrazení. V tvých očích je světýlko, tvé oči se usmívají. Neptám se, zda cítíš lásku. Není třeba se ptát.

Dotyky, úsměv, oči říkají vše, co cítíš.

Dotknout se života. Každý z nás tyto dotyky cítí jinak. Co je to život? To je slunce, úsměv, chladivý sníh, to jsi ty, to jsme my. To jsou věci, kytky, sněhuláci, paprsky sluníčka a my. Dotýkáme se života a víme, že pocity, naše vnímání, je umocněno láskou. Z šedivých dní, smutných stromů bez listí, mlhavých rán, zasněžených ulic, probudil se život. Chci se stále dotýkat života a věcí kolem nás se stejnými pocity.

Dotyky. Jak jsou důležité pro vnímání, pro lásku, pro život.

Dotknout se lásky, dotknout se života, úsměvu, chladivého sněhu…