Na základě rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie budou muset pojišťovny od 21. 12. 2012 důsledně „uplatňovat pravidlo stejného přístupu k oběma pohlavím“.

V praxi to znamená, že už nebudou moct jako dosud na základě statistiky úmrtnosti (pravděpodobnost dožití vyššího věku) stanovovat rozdílné sazby pro muže a ženy. Příslušnice slabšího pohlaví platily méně proto, že se v průměru dožívají vyššího věku než muži, a jsou tudíž pro pojišťovny méně rizikové.

Rozdíly ve výši pojistného mezi muži a ženami se měly podle unijní směrnice odstranit nejpozději do konce roku 2007. Pojišťovnám se ale podařilo získat výjimku, která končí právě letos v prosinci.

Až 80 procent navrch

U nových smluv musí tedy být už sazby pojištění sjednocené. Toto opatření zdraží ženám například rizikové pojištění až o 80 %. Průměrný růst ceny jejich pojištění by měl činit 30 %.

„Například pětačtyřicetiletá žena za klasickou pojistku pro případ smrti a následky úrazu a invalidity s cílovou částkou jeden milion korun zaplatí místo nynějších zhruba 1 200 Kč měsíčně téměř 2 200 Kč,“ uvedl ředitel produktů životního pojištění ČSOB Pojišťovny Vladimír Dvořák s tím, že se zatím jedná o předběžné výpočty. Muži by mohli naopak na sbližování sazeb mírně ušetřit.

V Česku uzavírají životní pojištění hlavně muži - jako živitelé rodin. Se stoupajícím počtem samoživitelek však pozvolna roste množství pojištěných žen. V současné době se pojišťovny snaží ženy motivovat k uzavření smlouvy ještě za starých podmínek a lákají je na různá zvýhodnění. Například Wüstenrot nabízí k pojistkám navíc úrazové pojištění dětí zdarma.

Jak to bude?

  • Zdražení životního pojištění pro ženy se bude týkat jen nových pojistek uzavřených po 21. prosinci 2012.
  • Se zvýšením ceny musejí počítat také ženy, které budou chtít v budoucnu u staré pojistky zvýšit cílovou částku. „Podmínkou udržení současné výhodnější pojistky je, že klientka nebude chtít na smlouvě nic měnit,“ vysvětluje Vladimír Dvořák.