Newyorská miliardářka Leona Helmsley (+ 87), majitelka řady hotelů a mj. i Empire State Building v New Yorku, zemřela v roce 2007. Ve své závěti vydědila většinu příbuzných a odkázala prakticky celý majetek v hodnotě přes pět miliard dolarů péči o psy.

Její maltézský pinč, fenka Trouble (Potíž), zkrátka nepřišel - měl zdědit 12 milionů dolarů, ovšem soud částku snížil na dva miliony s tím, že Leona Helmsley nebyla při psaní poslední vůle zcela při smyslech.

Poté, co byla zveřejněna informace o psíkově dědictví, se objevily snahy o jeho únos i výhružky smrtí. Náklady na jeho ochranu si vyžádaly 100 000 dolarů. Nakonec se fenka musela přestěhovat z New Yorku na Floridu. Místo jejího pobytu John Codey, vykonavatel poslední vůle bohaté Američanky, neuvedl.

Smrt „manžela“ tajila 14 dnů, pak se obrátila na právníka, aby se jí postaral o dědictví. Tomovičovi příbuzní ale pojali podezření, podali na mazanou nevěstu trestní oznámení a policie ji rychle usvědčila zfalšovaným podpisem na manželské smlouvě. Místo užívání si pěkného dědictví šla vychladnout na rok a půl ve vězení.

O prázdninách 2009 na Mallorce zadržela španělská policie opilého zanedbaného podivína, který se smíchem na letišti v Palma de Mallorca rozdával stovky eur v hotovosti i cestovních šecích. Než zasáhla ruka zákona, stihl James B. (59) z Manchesteru udat v přepočtu 1,3 milionu Kč. Šlo o část jeho dědictví, což britská ambasáda potvrdila. Všechno rozdat nestihl. Policie ho nasměrovala do Velké Británie.

Našinci pro dobrou věc

Ochráncům přírody z Valašských Klobouk se splnil sen: podařilo se jim vykoupit část lesa dělícího od sebe dvě rezervace, a tak je mohli spojit a lépe zabezpečit. Umožnilo jim to i dědictví v podobě 200 000 Kč, které jim odkázala místní důchodkyně Božena Sedláčková.

Slezské diakonii a městu Třinec odkázala v roce 2008 veškerý svůj majetek Irma Milerská z Českého Těšína, která o několik měsíců dříve dědila po svém synovi podnikateli. Hodnota majetku se pohybovala kolem dvou milionů Kč: tři čtvrtiny z něj získala podle závěti diakonie, nezisková organizace poskytující služby v sociálně zdravotní oblasti, zbytek třinecký psí útulek.

Ještě větší částku odkázala Brnu o rok dříve Alena Klhůfková. Město dostalo nemovitosti, šperky, obrazy a zařízení bytu v hodnotě 2,8 milionu Kč. V závěti uvedla, že dědictví má být použito například na výstavbu dětského hřiště.