Proč? Protože celý stojí na obrovské buližníkové skále prorostlé polodrahokamy jaspisy. Funguje tak vlastně jako zesilovač rádiových vln. To mu dává mimořádné vlastnosti, pro něž byla jeho existence dlouhá desetiletí zamlčována.

Více světla ale do této záhady vnese až dokončení průzkumu studny, které se má uskutečnit právě v těchto měsících.

Staré dokumenty zaznamenaly, že na Zbirohu byli před popravou v roce 1621 vězněni čeští páni. Zcela náhodou se zde roku 2005 v jedné přízemní místnosti při opravě odpadů propadla podlaha a pod ní byla jedna z kobek, kde čekali na exekuci! Ještě tu jsou i mříže a shnilá sláma.

Kromě ní tu mají ještě jeden unikát spojený s českými pány. Je to ocelová maska na obličej. Všichni významní vězni (zejména těch šest, kteří si pak na Zbirohu odpykávali doživotní tresty), ji museli nosit všude mimo celu!

Pánové měli železnou masku na tváři dokonce i při pouhé zdravotní procházce po zámeckém nádvoří. Prý hlavně proto, aby jejich mnoho let trvající vězeňská muka nemohl zkrátit vrah, jehož by případně najali jejich přátelé či rodina. Vězení na Zbirohu totiž rozhodně nebylo pohodové: kobky neměly okna a celý rok v nich byla teplota nejvýš 15 °C.

V masce, jediné svého druhu v naší republice, jsou ještě stopy krve; zřejmě od toho, jak byla drsně nasazována. Asi už ovšem nikdy nezjistíme, kterému z vězňů krev patřila.

Na Zbiroh, který byl roku 2008 kompletně zrekonstruován a slouží i jako luxusní hotel, se můžete vypravit i vy. V nabídce jsou dva okruhy. V prvním se dozvíte vše o historii zámku (130 Kč), druhý je fyzicky náročnější a zasvětí vás do tajemství, jimiž je Zbiroh opředen (250 Kč)

Zbraně, spisy SS i granáty

Na co se při prohledávání studny přišlo? Na oficiálních stránkách zámku Zbiroh se píše: Když esesáci zámek opouštěli, naházeli do studny bedny s historickými zbraněmi chráněnými naolejovanými pilinami. Snad si je chtěli později vyzvednout a dobře prodat. Na bedny se zbraněmi nasypali hlínu a všelijaký odpad. Teprve na tuto vrstvu svrhli bedny se spisy. Na ně pak hodili čtyři ruční granáty – jejich rukojeti jsme našli. Granáty potrhaly tajné spisy, voda zničila vzácné zbraně. Většina jich pocházela z Napoleonských válek. Jak se vůbec voda dostala pod přepážku zhruba 80 metrů nad dnem studny? Vysvětlení je prosté, vojáci sem svedli odpady z nádvoří zámku – kasáren. S tím esesáci nepočítali.