Mnoho lidí má zato, že Tunisko je zemí, kde je poušť, hodně písku, velbloudů, hotelové komplexy, kde se dá strávit odpočinková dovolená, moře ke koupání a teplo. Trochu málo oproti tomu, co v této krásné zemi můžete skutečně najít. Její nespornou výhodou je to, že sem můžete cestovat po celý rok a nikdy vám tu nebude zima, tedy pokud zrovna jako my nestrávíte noc uprostřed Sahary. Přesně to je ale zážitek, který by si žádný dobrodruh neměl nechat ujít. Není nic krásnějšího než vycházející slunce nad písečnými dunami. Projděte s námi nejzajímavější místa Tuniska...

Modrobílý skvost

Ať už do ní zavítáte hned po příletu do hlavního města Tunisu, nebo si ji necháte jako my nakonec, budete z ní nadšeni. Čtvrť Sidi Bou Said se velmi podobá řeckému ostrovu Santorini. Všechny budovy tu mají bílou zeď a ikonicky modré dveře a okna. Není divu, že si ji oblíbili i filmaři – natáčela se tu například slavná Angelika a sultán nebo také jeden díl Místo zločinu Ostrava. Jen kousek od této čtvrti se nachází známé Kartágo. Bylo založeno Féničany v roce 814 před naší letopočtem a o několik století později zničeno Římany. Kdysi patřilo k mocným přístavům, dnes jsou v něm pro turisty zajímavé především Bejův letní palác, lázně císaře Antonia Pia a římské sídlo z 2. století našeho letopočtu, ležící v Archeologickém parku Byrsa.

Aréna římského impéria

Směrem na jih od Tunisu se nachází město El Jem, kde můžete vidět hned dvě pozoruhodnosti. Jednou je koloseum zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Je považováno za nejzachovalejší arénu starověkého římského impéria a dle rozměrů se jedná o třetí největší koloseum na světě, hned za Neapolí a Římem. Zajímavostí je, že se zde natáčely některé scény z filmu Gladiátor s Russellem Crowem. „Původně mezi zápasníky pouštěli vyhladovělé šelmy, což přestalo být po čase atraktivní, proto později zvířatům předhazovali křesťany, válečné zajatce a otroky,“ prozradila nám naše průvodkyně Kateřina Dušková z Tuniského národního úřadu. Budete-li mít čas a chuť, vydejte se po prohlídce ještě do muzea římských podlahových mozaik, které leží nedaleko. Najdete v něm spoustu krásných exponátů, které se podařilo zachránit a dokládají tehdejší architekturu.

Noc na Sahaře

V tuniském městě Douz, kterému se přezdívá brána Sahary vás nesmí minout projížďka na velbloudech a čtyřkolkách. Měl by ji absolvovat každý dobrodruh, jenž do Tuniska zavítá. Hned poté můžete naskočit jako my do džípů a vydat se na tříhodinovou cestu do kempu Mars, kde zažijete noc ve stanech uprostřed pouště. Už samotná cesta po Sahaře je zážitkem, přestože je krajina víceméně monotónní. Teploty na poušti klesají v zimních měsících k nule, na což je dobré se připravit a vzít si s sebou termoprádlo. Pokud si přivstanete, čeká vás něco nezapomenutelného – východ slunce nad dunami, který podle mě nemá konkurenci. Obloha se barví do různých odstínů červené a vy jen s úžasem pozorujete tu nádheru.

Na planetě Tatooine

Jak už bylo zmíněno, na své si v Tunisku přijdou milovníci filmů, zejména Hvězdných válek. Zhruba čtyřicet kilometrů od města Tozeur se nachází písečná vesnička s obloukovými domy, kterou pro natáčení Star Wars nechal postavit režisér George Lucas. Když filmování skončilo, ponechal kulisy v poušti a stalo se z nich poutní místo pro všechny fanoušky. Právě zde se nachází planeta Tatooine.

Židovská historie

Tunisko nabízí nespočet zajímavých místa, za návštěvu stojí určitě také synagoga El Ghriba, která se nachází na tuniském ostrově Djerba asi kilometr jižně od hlavního města Houmt Souk. Návštěvníkům je přístupná denně mimo sobotu. Je nejvýznamnější synagogou v Tunisku a nejstarší v severní Africe. Stojí na místě, kam podle legendy dopadl svatý kámen z nebes. Při její návštěvě je potřeba dodržet pravidla v odívání, což znamená mít zahalaná ramena a kolena. V synagoze je unikátní schránka na Tóru, jeden z nejstarších svitků světa.