DRAMA

Velikáni filmu: Ingmar Bergman, Šepoty a výkřiky, ČT 1, 22. 6. 2012, 20:55

Neutěšený, meditativní obraz lidské samoty tváří v tvář smrti. Děj snímku se odehrává koncem 19. století. Dvě zámožné ženy přijíždějí na rodinný statek, aby se svou smrtelně nemocnou sestrou strávily poslední dny jejího života. Zatímco obě ženy, poznamenány manželstvím a egoismem, nejsou vůči umírající schopny vyvinout citový vztah, nesobecká služebná ji ošetřuje, pečuje o každou její potřebu a poskytuje jí čistou, bezmeznou lásku. Kruté a zároveň utěšující Šepoty a výkřiky odhaluji složitou krajinu lidského utrpení, žalu a soucitu, kterou svým neobyčejným výkonem oživují Bergmanovi osvědčení herci. Film získal mnoho zahraničních poct, nejvyšší ocenění Švédského filmového ústavu za rok 1973, dále Oscara za kameru a Cenu Nejvyšší technické komise na MFF v Cannes 1973.

Další páteční tipy:

  • Akční thriller, Specialista, TV Nova, 22:25
  • Rosamunde Pilcher: Láska navzdory celému světu, Prima Family, 20:00

DRAMA

Dobrý Will Hunting, ČT 1, 23. 6. 2012, 16:30

Scénář k filmu napsali herci Matt Damon a Ben Affleck na základě padesátistránkové školní povídky. Příběh pak po několika letech natočil známý nonkonformní tvůrce Gus Van Sant (Mé soukromé Idaho, Flákač, Zemřít pro). Z nenápadného projektu vzniklo působivé dílo oceněné řadou prestižních cen: dvěma Oscary za nejlepší původní scénář a nejlepšího herce ve vedlejší roli (Robin Williams), dále oceněné Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně (Matt Damon - dohromady za scénář a svůj herecký výkon a výročními americkými Zlatými glóby (za scénář: Matt Damon a Ben Affleck). V roli talentovaného nezkrotného génia se představí Matt Damon, jeho protihráče - vynikajícího stárnoucího psychoterapeuta - ztvárnil Robin Williams. Další postavy hrají Ben Affleck, Minnie Driverová a Stellan Skarsgard.

ROMANTICKÉ DRAMA

Na dotek, ČT 2, 23. 6. 2012, 23:05

Snímek renomovaného režiséra Mikea Nicholse (mj. Absolvent, Hlava - 22, Myslete na Henryho) je adaptací divadelní hry Patricka Marbera. Získal dvě nominace na Oscara za mužský (C. Owen) i ženský (N. Portmanová) herecký výkon ve vedlejší roli. Londýnský novinář a začínající spisovatel Dan (Jude Law) jednoho dne potká půvabnou mladou Američanku Alici (Natalie Portmanová) a zamiluje se do ní za první pohled. Dívka se ve Spojených státech živila jako striptérka, v Danovi však najde lásku a životní oporu, jakou dosud neměla. Dan však zároveň začne bezvýsledně svádět fotografku Annu (Julia Robertsová). Frustraci z neúspěchu si vybije na anonymním erotickém chatu. Dělá tam Anniným jménem lascivní návrhy neznámému muži, jímž je dermatolog Larry (Clive Owen). Nakonec pošle Larryho na schůzku s Annou. To poslední, co čeká, je, že se Anna s Larrym skutečně setkají a dokonce se do sebe zamilují. To je však jen začátek složité milostné hry, ve které každého ze čtyř zúčastněných čeká vrcholné štěstí, ale i zklamání, přetvářka a lež. A v tom úplně nejhorším případě i pravda...

Další sobotní tipy:

  • Komedie, Válka nevěst, TV Nova, 20:00
  • Romantika, Ten pravý pro mě, Prima Family, 13:55

REALITY SHOW

Farma, TV Nova, 24. 6. 2012, 20:00

Nová reality show na TV Nova. Odlehlá farmářská usedlost bez elektřiny, tekoucí vody, ledničky, lamelových postelí, internetu a telefonu. Luxus vyměněný za tvrdé podmínky a všudypřítomnou dřinu. Účastníci farmy na vlastní kůži poznají, kolik lopoty stálo za životem na středověké farmě. Jenže soutěžící si mohou životní úroveň zvyšovat plněním jednotlivých úkolů. Co se však stane, když úkol nesplní? Jak si poradí jedinci zhýčkaní konzumním způsobem života...

KOMEDIE

Kdekoli, jen ne tady, Prima Family, 24. 6. 2012, 13:30

Je léto roku 1995 a čtrnáctiletá Ann a její matka Adele se stěhují z malého městečka do Los Angeles. Adele se chce oprosti od maloměstského života, který ji dusí. Doufá, že se jí v novém bydlišti splní její tajná přání. Naproti tomu Ann není stěhováním vůbec nadšena. Nechce opustit své přátele a spolužáky. Ani po dvou letech strávených v Los Angeles není vztah mezi matkou a dcerou nijak ideální. Adele stále věří ve své tajné sny, zatímco Ann je realistka. Jednoho dne se však jejich životy zcela změní. V hlavních rolích se objeví Susan Sarandon a Natalie Portman.

Další nedělní tipy:

  • Romantika, Osobní strážce, TV Nova, 20:45
  • Komedie, Deník princezny, Prima Family, 20:00