„Chronickou nespavostí trpím asi od sedmé třídy,“ říká studentka Monika Krupičková (21) z Nového Města nad Metují. „Žádný důvod pro ni nemám, nic se tehdy nestalo. Máme ale nespavost v rodině, souží totiž taťku a tetu. Někdy jsem usnula třeba až ve tři hodiny ráno nebo dokonce jen na hodinku za celou noc.

Ve škole jsem pak byla hrozně unavená, jenže učitelům jsem to neřekla – stejně by mi nepomohli. Nejhorší bylo, když se v mých snech objevili hadi. Mám na ně šílenou fobii už někdy od třetí třídy – běhala jsem tehdy kolem domu a na zahradě jsem narazila na dvě užovky. Od té doby mě pronásledují ve snech, nemůžu vidět hady ani na obrázcích, vadí mi i malý slepýš! To je moje noční můra.“

Sliz pod postelí a nahá v ulicích

Také máte podobné problémy? Kdyby ve formulářích pro sčítání obyvatel byly uvedeny rubriky nespavost a výskyt nočních můr, asi bychom se velmi podivili! Podle amerických statistik celých 60 milionů tamních obyvatel trpí krutou nespavostí a 6 milionů navíc i tak silnými nočními můrami, že jim překážejí v běžném životě. Kolik takových lidí je asi u nás?

U nich se neosvědčil, teď však – z neznámých důvodů – napomáhá k lepšímu spánku a potlačuje noční běsy. Za zmínku určitě stojí, že Prazosin prý nezahání všechny sny, ale jen ty špatné! Druhou – uživatelsky mnohem příjemnější, ale i pracnější – je „terapie opakováním obrazů“. Zjednodušeně řečeno si pacient celodenním úsilím vsugeruje, co se mu má v noci zdát.

„Prostě si představujete, jaký sen byste chtěli mít,“ říká vedoucí studie Anne Germain. „Činíte tak několikrát denně po dobu několika minut, nejlépe se zavřenýma očima. Účinek ještě zvýší, když si o svém vysněném snu děláte zápisky; samozřejmě před tím, než se vám má zdát.“

Zdánlivě to působí nevěrohodně až naivně. Seriózní časopis Americké lékařské asociace JAMA ovšem otiskl výzkum, podle nějž „snová samoobsluha“ dokáže počet nočních můr u pacientů snížit až o dvě třetiny a po půlročním využívání je téměř vymýtit. To vše bez použití jediné pilulky!

„Je pravda, že se mi často zdá o věcech, které jsem řešila v průběhu dne nebo před ulehnutím,“ přemítá nad věcí Monika Krupičková. „Zkusím tuhle novou metodu, určitě mi nemůže ublížit. A kdoví, třeba mi konečně aspoň trochu pomůže.“

Noční můra: těší mě

  • Zlé sny zvané též noční můry nebo u dětí noční děsy se vyskytují během fáze spánku REM (rapid eye movement - rychlých pohybů očí). Člověk si je pamatuje i po probuzení, často ho vyděsí tak, že se zpotí strachem a bojí se znovu usnout.
  • Podle jazykovědců je základem výrazu můra starogermánské slovo mar – přízrak, smrtící démon. V češtině z něj má pocházet bohyně smrti Morana, choroba mor či morous – původní výraz pro upíra.
  • Normální zdravý člověk má za noc 8 až 10 snů. Zhruba polovina žen a čtvrtina mužů si po probuzení aspoň na jeden vzpomene. Četnost snů není ovlivněna pohlavím, inteligencí, povahou apod.
  • U mnoha mladých lidí se vyskytují krásné „barevné létací sny“. S přibývajícím věkem jich ubývá.
  • Kromě zážitků předešlého dne a dosud nepochopených vnitřních mechanismů slouží našim snům jako inspirační zdroj i okolní prostředí (zima, hluk), tělesný stav (hlad, bolest) a nárazově i směsi starších vzpomínek.
  • Západoevropské studie uvádějí, že ve snech mužů se častěji objevuje sex a násilí, u žen jsou to domov a blízcí. Podle výzkumů je asi 65 % snových vizí vysloveně nepříjemných a pouze 20 % radostných!
  • Celé dějiny lidstva lemují tisíce snářů pokoušejících se na základě snů předvídat budoucnost. Samozřejmě neúspěšně.