Celé lidské tělo má být naplněno velmi jemnou biochemickou esencí. „My dnes pránu zcela mylně používáme výhradně pro plodivé účely, avšak příroda s ní měla původně záměry evoluční – můžeme se s ní dál vyvíjet, a to mnohem lépe, než by se nám mohlo zdát,“ vysvětluje učitel jógy Shivam Rasátí z Berlína, který svým žákům pomáhá otevírat mysl vyšší moci.

S jeho názorem by asi souhlasili i známí psychologové Sigmund Freud a Carl Gustav Jung. Ti sice hovořili o libidu, ale také právě jemu připisovali míru nadání a dokonce uměleckých schopností skrytých v každém z nás. Tuto sílu máme podle nich od narození všichni, a když ji dokážeme náležitě rozvíjet, nalezneme potřebnou harmonii a nejen to – objevíme své vlohy!

Zastaví se vám dech

Prána údajně prochází nervovou soustavou a stojí za pozitivními elektrickými výboji, které vznikají v našem mozku při každé činnosti. Vše se děje velice spontánně, jde o proces, jejž nelze vyvolat nijak uměle. Pomáhat si můžete jedině naprostým zklidněním nebo pravidelnou meditací.

„Je důležité být v dobré kondici, protože když na tom nejste fyzicky právě dobře, místo příjemných pocitů se vám může stát, že upadnete do mdlob, zeslabí se vám dýchání, jste na chvíli necitliví vůči vnějším dojmům…“ popisuje Shivam Rasátí možná nebezpečí, která můžou nastat ve chvíli, kdy máte zažívat expanzi osobnosti.

Potkal jsem Boha

Když se poctivě staráme o svou tělesnou schránku, zažijeme podle jogína dokonalý kontakt s vyšším zdrojem inteligence a síly. „Někteří lidé to popisují tak, že se setkali s Bohem, a dostali se tedy do posledního stadia, k němuž může člověk dospět. To však není pravda.

Právě nyní vše začíná, vaše mysl se vylaďuje a vy začínáte stoupat na vyšší úroveň lidského bytí,“ dodává. A jak se tedy můžeme posouvat dál za hranice svých možností?

Pomocí prány se nám prý může dokonce dostat nějakého psychického nadání, například schopnosti číst myšlenky, přenést se do vzdáleného místa nebo se zničehonic stát Leonardem da Vincim, Wolfgangem Amadeem Mozartem či Albertem Einsteinem – tedy probudit v sobě malířské, hudební, matematické nebo jiné nadání, které v nás až dosud dřímalo, aniž bychom o něm věděli. A to přece za pokus stojí, ne?