Film o čtyřicátnici, co se rozhodne mít dítě ze zkumavky, spadá do kategorie „romantická komedie s Jennifer Anistonovou“. I když jejího hlavního hrdinu vlastně hraje Jason Bateman. Jako neurotika, pesimistu, hypochondra a člověka citově nevyspělého natolik, že se jmenuje Wally Mars a že si za třináct let nedokázal přiznat, že je zamilovaný do své nejlepší kamarádky. Natož aby jí to dokázal říct.

Jenže zatímco Jason Bateman se čas od času objeví i v zajímavější komedii jako Juno nebo v jiném žánru jako Na odstřel, věčná Rachel z Přátel se poslední dlouhá léta omezuje na průměrné komediální romance. Tudíž slouží označení „film s Anistonovou“ jako ten nejvýstižnější popis.

Záměna je mile průměrný film. Nejen proto, že víc než poměrně uvěřitelné Anistonové si tu užijeme dostatečně dojemného Batemana, ale hlavně díky sympatickým charakterům. I Wallyho soupeř o Kassiinu přízeň a symbol dokonalého muže Roland (Patrick Wilson) má nárok na své lidské slabosti a nikdo ho tu nemusí trapně zesměšňovat, aby ho odklidil z cesty za happy endem.

Bohužel, nedá se pochybovat nejen o tom, že ten happy end nastane, ale ani o tom, co všechno mu bude předcházet. Průměrnost tohoto filmu leží v jeho příběhu. Autor scénáře Allan Loeb není v tomto žánru rutinér, ale píše tak. Jeho příběh, zarámovaný sentimentálním pseudofilozofováním o lidském údělu, používá řadu umělých klišé. Nevyjímaje neustále oddalovaná rozhodnutí a důležitá sdělení či výstřední nejlepší kamarády, s nimiž hrdinové výlučně probírají své milostné trable (Jeff Goldblum aspoň pobaví, Juliette Lewisová je nesnesitelná). Nechybí ani příhodná naivita všech, kteří si nevšimnou, že Kassiin syn ze zkumavky svým chováním a povahou velmi nápadně připomíná Wallyho. Proč zrovna Wallyho? To má co dělat s názvem Záměna, Wallyho opilostí na „oplodňovacím“ večírku a podivným rozhodnutím skladovat kelímkem s darovaným spermatem od Rolanda v koupelně na poličce místo v ledničce. V hollywoodském světě, kde je Jennifer Anistonová dokonalá milující matka, která panikaří jen z infekce vší, je evidentně možné všechno.

originální název: The Switch
info: USA, 2010, Romantická komedie, 101 min
režie: Josh Gordon, Will Speck
hrají: Jason Bateman, Jennifer Anistonová, Patrick Wilson, Jeff Goldblum
autorka: Iva Přivřelová

HODNOCENÍ:2,5/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz