Podhradím vířily bubny a vzduchem se valil hustý kouř z vypálených palisád. Královská vojska tady slavila vítězství nad vůdcem panské vzpoury proti hlavě Českého království, nad šlechticem Závišem z Falkenštejna. A poté, jediným šlehnutím katovského meče, byl Záviš pod hradbami svého hradu popraven. Psal se rok 1290 a Hluboká ještě zdaleka neměla tak romantický vzhled jako dnes…

Ze strohého hradu zámek

Perla jihočeských zámků – Hluboká nad Vltavou – měla kdysi úplně jinou podobu. Byla strohým hradem Fronburgem, který nechal v polovině 13. století postavit král Václav I. V roce 1285 se hrad dostal do rukou Záviše z Falkenštejna, kterému se stal osudným. Na louce, do níž se vsákla Závišova krev, se dnes nachází kamenný pomník.

Nejpůvabnější zámek v Čechách

Pevný hrad pak putoval z jedné šlechtické ruky do druhé a často měnil podobu. Byl přestavěn na renesanční zámek, pak získal barokní háv. Když ho v roce 1660 získali Schwarzenberkové, začaly se dít věci. Zamilovali se totiž do anglických romantických zámků a hlavně do Windsoru. A tak zalovili hluboko v rodinné pokladně a nechali Hlubokou nákladně přebudovat ve stylu anglické, tudorské gotiky. Na barokním zámečku vyrostly v letech 1839 až 1871 věžičky, bašty, střílny, arkýře a četná cimbuří. Hluboká se rázem stala nejpůvabnější zámeckou stavbou nejen jižních Čech, ale celé země.

Tip Kafe.cz: Na Hlubokou za divadlem

V létě můžete na Hluboké shlédnout také několik divadelních představení. Od 26. června jsou v Zimní zahradě k vidění Molierova Skapinova šibalství, od 14. července potom na II. nádvoří muzikál Romeo a Julie. Více informací najdete na stránkách zámku www.zamek-hluboka.eu.

Zbrojnice i černá kuchyně

Státní zámek Hluboká si můžete prohlédnout v rámci několika okruhů, z nichž nejpůvabnější je tzv. reprezentační trasa. Kromě zámeckých místností, v nichž příslušníci modré krve žili, je součástí trasy i jídelna s terasou, kde zámečtí páni popíjeli horký ranní čaj zaliti vycházejícím sluncem. Zavede návštěvníky také do zbrojnice, kde se nachází vojenské vybavení. Ta vypadá trochu jako hasičárna, jen místo požárnické výstroje tu jsou přilby, pistole a kordy. O kus dál jsou vitríny s různými meči, šavlemi či mušketami, které Schwarzenberkové sbírali. Určitě vás pobaví miniaturní děla, která sloužila malým šlechticům ke hraní. Vystřelují se z nich malé dělové koule, a to do vzdálenosti několika desítek metrů. Unikátní součástí Hluboké je černá kuchyně.

Úžasný zámecký park

Hluboká, to ovšem není jen zbrojnice, terasa s vůní čaje nebo černá kuchyně, ve které se pro zámecké pány vyvářely ty největší pochoutky. Za návštěvu stojí i úžasný anglický park, který obklopuje zámek ze všech stran. Byl vybudován v první polovině 19. století, kdy byly okolo Hluboké vysázeny cizokrajné druhy keřů a stromů. V létě zde kvetou růže i jiné květiny. Jako v každém správném zámeckém parku je vše precizně upraveno a uklizeno. Konají se tu rytířské souboje a také si můžete vyzkoušet, jak se střílí z kuše a luku. A pokud vás to zmůže, můžete si projít Alšovu jihočeskou galerii plnou soch a obrazů, která je v útrobách bývalé jízdárny.

Návštěva Hluboké stojí za to

V městečku pod zámkem se pak nachází kino s příjemnými polstrovanými sedadly, cukrárny i desítky restaurací s venkovními zahrádkami. Když sečtete posezení pod širým nebem, výhled na zámek a vychlazené jihočeské pivo, vyjde vám nezapomenutelný zážitek. A tak to má být, vždyť jsme na nejromantičtějším českém zámku, který Schwarzenberkům záviděli příslušníci modré krve v celém Rakousku-Uhersku…

Kafe.cz zjistilo: Kdy na Hlubokou?

  • Od května do června je Hluboká otevřena denně mimo pondělí, v červenci a v srpnu včetně pondělí. Otevřeno je vždy od 9 do 12 hod. a od 12.30 do 17 hod. Interval mezi prohlídkami je dle zájmu návštěvníků od 7 do 30 minut.
  • Vstupné je různé podle toho, na jakou trasu se vydáte. Doporučujeme vám reprezentační trasu, která vás provede zámeckými interiéry a zbrojnicí. Cena vstupenky je 130 Kč pro dospělého a 70 Kč pro dítě. Rodinné vstupné činí 310 Kč. Půvabná je i prohlídka zámecké černé kuchyně s expozicí toho, jak a čím se vyvařovalo na šlechtických sídlech v Čechách. Za tu zaplatíte 90 Kč za dospělého a 50 Kč za dítě.

Více informací: www.zamek-hluboka.eu