Pandy velké Ya-Ya a Le-Le v zoo amerického Memphisu se podle všeho zapíšou do historie lidstva.

Pokud totiž dobře dopadnou všechny výzkumy, které s jejich výkaly nyní provádí vedoucí studie Ashli Brownová, měli by být dvounozí obyvatelé této planety nadlouho uchráněni před nebezpečím hladu. „Do záchrany vzácných pand velkých už byly celosvětově vloženy relativně velké prostředky,“ říká Ashli Brownová. „Někteří lidé s tím nesouhlasí, podle jejich názoru by se za ty peníze měli spíš zachraňovat hladovějící lidé.

Jedinečné enzymy

Teď se paradoxně ukazuje, že právě peníze investované do pand spasí před hladem bezpočet osob. V jejich zažívacím traktu totiž bylo objeveno zhruba 40 enzymů, které mají jedinečnou vlastnost: dokážou bleskurychle rozložit dřevnaté části bambusových stonků na cukry. Ty už pak lze snadno nechat zkvasit a vyrobit z nich biolíh, nesmírně cenné palivo.

To se až dosud pálilo hlavně z obilí, kukuřice, sóji a dalších nenahraditelných potravin. Jejich dřevnaté zbytky, stonky, vřetena kukuřičných klasů apod. končily v siláži nebo v plamenech. Ve světě proto stouply ceny řady potravin, což dokonce v některých zemích (Egypt, Brazílie) vyvolalo demonstrace. Teď ale díky trusu hezkých „medvídků“ svitla naděje na bezproblémovou budoucnost!