Právě kvůli lehkovážnému chování lidí považuje 90 % kriminálníků bytové krádeže za jednoduché. Vyplývá to z výsledků unikátního průzkumu pojišťovny MORE THAN, sesterské společnosti DIRECT Pojišťovny, který provedla mezi polepšenými zloději ve Velké Británii.

„Pokud žijete v samostatně stojícím domě nebo chatě, máte drahé auto, schováváte si cennosti v nočním stolku a o svých plánech na cesty se vybavujete s přáteli na sociálních sítích, pak přesně splňujete kritéria profilu ideální oběti vloupání. To je verdikt skutečných expertů na věc - bývalých bytových zlodějů,“ tvrdí Kateřina Krásová, tisková mluvčí DIRECT Pojišťovny.

„Průzkum si kladl za cíl odhalit triky bytařů a varovat majitele domů a bytů. Dává také jasný signál, že zabezpečení domácnosti v kombinaci s pojištěním je vhodná prevence před vykradením.“

Majetek pod rohožkou

Lidé, kteří schovávají klíče od domu na naprosto evidentních místech jako třeba pod rohožkou nebo do květináče, by měli počítat s tím, že 78 % lupičů kontroluje jako první právě tyto možné úkryty.

K dalším běžným chybám patří otevřená okna (58 %), a to zejména v teplých měsících, kdy majitelé upřednostňují příjemný průvan v domě nad jeho bezpečností. Neuvědomují si, že tato přístupová cesta umožní šesti z deseti zlodějů dokonale vybílit příbytek doslova za pár minut.

Bytaři jdou s dobou

Většina bývalých zlodějů (68 %) v průzkumu uvedla, že si předem sháněli informace o vytipované domácnosti a denním režimu jejích členů.

V této souvislosti ve stále větší míře využívají sociální sítě, na nichž si své potenciální oběti cíleně vyhledávají a sledují jejich pohyb: 12 % dotazovaných odpovědělo, že by určitě využili Facebook nebo Twitter, aby si před tím, než půjdou „na věc“, zjistili, kde se jejich oběť právě nachází a jak dlouho bude pryč.

„Vzkaz třeba na Facebooku, že majitel domu nebo bytu tehdy a tehdy někam cestuje, může být pro zloděje přesně ta informace, na kterou čeká, aby se do nemovitosti vloupal,“ vysvětluje Kateřina Krásová.

„I lupiči jdou s dobou a vedle tradičních metod využívají ve svůj prospěch informace zveřejněné na internetu.“

Chudí za pět minut

Při plánování a páchání loupeže hraje čas klíčovou roli a při průzkumu bylo zjištěno, že na bleskovou vykrádačku stačí pouhých pět minut.

Třetina bývalých zlodějů má za to, že majitelé domů ukládají své cennosti do nočních stolků, 20 % si myslí, že by mohly být schované v sejfu a 4 % by dokonce prohledala ledničku. První věc, po které lupiči v bytě pátrají, jsou klíčky od auta (34 %).

Alarm tipaře odradí

Průzkum rovněž nabízí přehled o nejefektivnějších formách zabezpečení majetku. Téměř polovina bývalých zlodějů (40 %) řekla, že zvědaví sousedé nepředstavují velkou překážku jejich plánů.

Ve skutečnosti 28 % sousedů bude spíše předstírat, že si ničeho nevšimli, než aby začali dělat povyk a volali policii.

Nejlepší zabezpečovací zařízení je tak podle nich alarm proti vloupání; následuje pes a kamerový systém. Tyto ochranné prvky skutečně můžou lumpy od vašeho domu nebo bytu odradit.

Prevence je nejlepší

V případě opravdu kvalitního zabezpečení pojišťovny nabízejí velmi citelné slevy pojištění domácnosti proti vykradení. Nemůžeme-li investovat do dražších ochranných prvků, jako jsou bezpečnostní vstupní dveře, fólie do oken, žaluzie či sofistikované alarmy napojené na hlídací agenturu, je dobré mít aspoň levnější zábrany. Už za pár stovek seženeme šikovné elektronické hračky, které vzbudí iluzi, že jsme doma: nejrůznější spínače, jež v náhodných intervalech rozsvítí v bytě světla, zapnou hlasitou televizi či rozštěkají neexistujícího psa. Nebo nainstalujeme „jako“ kamery monitorující prostory kolem domu. Řadu zlodějů to spolehlivě odradí. Někdy stačí i pouhá nálepka s informací, že objekt hlídají profesionálové.