Jeden z dvanácti

Dovolte nám představit jeden z dvanácti ostrovů souostroví Dodekanisos v jihovýchodní části Egejského moře. Právě třetí největší ostrov souostroví je nížinatý Kos přibližně s 26 tisíci obyvateli. Ostrov je sopečného původu a můžeme zde nalézt mnoho termálních pramenů.

Hippokratovo útočiště

Kos je připisován Hippokratovi, známému otci medicíny. S Hippokratem je rovněž již navždy spojena lékařská přísaha. Jeho jménem se zde koná každý rok i festival plný hudby, tance a dobrého jídla. Traduje se, že na Kosu stále roste platan, pod kterým pro své žáky přednášel. Ačkoliv je tento strom již velmi starý, snad nejstarší na světě, z dob Hippokrata dle odborníků zřejmě nebude.

Starověké lázně s moderními metodami

Nalezneme zde také pradávné antické léčebné sanatorium Askelépion, zasvěcené Askelépiovi, patronu zdraví a léčitelství. Působil zde i samotný Hippokrates. Léčili se zde mladí i staří, dokonce i císař. Antické léčebné metody by jistě obstály i v každém dnešním wellness centru – zdravá strava, cvičení, koupele, léčba bylinkami a meditace. Co víc si přát?

Malé Holandsko

V dnešní době si na Kosu může užít nejen prohlídkou památek, kterých je zde požehnaně, ale například netradičně na jižanské země – na kole. Kdosi jednou nazval Kos malým Amsterodamem, pro velkou spoustu cyklistů. Jakby také ne. Kos je samá nížina a když Dánové a Angličané mezi prvními objevili tento ostrov, bylo jasné, že k cyklistice bude jen krůček.

Ochutnávky v tavernách

Po veškeré té námaze na kole a chození po památkách pro vás má Kos plno nádherných taveren s místní kuchyní. Dáte si tzaziky (řecký jogurt s okurkou a česnekem), gyros (různé druhy masa z otočného vertikálního grilu) nebo musaku (mleté maso, lilky, rajčata a mnoho dalšího)? Ochutnat byste měli od každého trochu a zapít to třeba speciálním vínem Retsinou nebo proslulými anýzovkami, jako je Ouzo nebo Rakije.

„Kaliméra“ a další drobnosti

Abyste si užili pořádnou dovolenou bez starostí, je dobré vědět něco o zemi, kam jedete, můžete se naučit i pár frází v místním jazyce. Po ránu můžete řeky pozdravit třeba „Kaliméra!“ (Καλημ?ρα!). Důležité je také pečlivě vybrat cestovní kancelář. Osobně máme velmi dobré zkušenosti s cestovní kanceláří BlueStyle. Zajistí vždy perfektní servis a vždy má něco navíc. Třeba rodiny s malými dětmi jistě ocení program Crocco Club, díky kterému se děti zabaví se zkušenými animátory, naučí se něco o dané zemi a hlavně se budou dobře bavit!

Vyberte si svoji dovolenou

Přejeme vám krásný pobyt v Řecku!