Všude ve světě lidé rádi jezdí na místa, kde se natáčely známé filmy. Česká televize například uvádí dokumentární seriál Kde bydlely princezny, v němž navštěvuje místa známá z pohádek. Samozřejmě pozadu nemůže zůstat ani Velká Británie, kam zase jezdí na toulačku fandové Harryho Pottera.
Hojně navštěvovaný je např. hrad Alnwick v hrabství Northumberland, který představuje exteriéry Bradavic. Od uvedení prvního dílu filmové série zaznamenal stodvacetiprocentní nárůst návštěvnosti.

Glencoe
Slavné nástupiště 9 a ¾ najdete na londýnském nádraží King‘s Cross a oxfordská univerzitní kolej Christ Church je jedním z interiérů Bradavic. Po Harryho stopách se lze vydat i do Pavilonu plazů v Londýně, katedrály v Gloucesteru, opatství Lacock ve Wiltshiru nebo do Glencoe a Glenfinnanu ve Skotsku.

Glenfinnan
Desítky zákazníků denně navštíví také dnes již slavnou edinburskou kavárnu Buffet King, v níž spisovatelka prý psala svou první knihu o malém kouzelníkovi.

Lacockské opatství
Podobně je tomu s ostatními místy. Návštěvnost katedrály v Gloucesteru se vyšplhala ze 192 tisíc turistů ročně na více než 290 tisíc. Lacockské opatství dnes navštíví dvojnásobek zájemců než před potterovskou mánií. A viadukt v Glenfinnanu očekává největší nápor v nadcházející sezoně. Dosud se mu pozvolna zvyšovala návštěvnost v průměru o dva tisíce turistů ročně.
Pokud byste se chtěli sami vypravit po stopách natáčení Harryho Pottera, můžete využít podrobné informace na stránkách Britské národní agentury na podporu turismu VisitBritain.