Pokud byste chtěli navštívit všechny, museli byste do rakouské metropole zavítat několikrát. Od nás to nakonec není problém: vlakem jste ve Vídni z Prahy za čtyři hodiny a pětistovku, z Brna za polovic (můžete jet stylově expresem EC Gustav Klimt).

Pro Vídeň secese znamenala hvězdný čas: kolem roku 1900 měla dva miliony obyvatel a přímo kypěla kulturním životem. Gustav Klimt patřil mezi největší celebrity své doby -vyznamenat ho za tehdy velmi moderní umělecká díla se nerozpakoval ani sám císař František Josef I.

Proč se malíř líbil i stařičkému mocnáři, to asi nejlépe zjistíte v Dolním Belvederu, kde uchovávají největší sbírku obrazů Gustava Klimta na světě (včetně proslulého Polibku).

Za fascinujícími malbami a kresbami slavného malíře byste se ale měli vydat i do vídeňského Uměleckohistorického muzea, Leopoldova muzea (kde jsou vystaveny vedle děl milovníka Českého Krumlova Egona Schieleho), do Albertiny a na řadu dalších míst Vídně.

Podívejte třeba v Rakouském divadelním muzeu na slavný obraz nahé ženy Nuda Veritas (Nahá pravda) či na umělcovu posmrtnou masku, jeho posmrtný portrét od Schieleho a odlitek jeho pravé ruky ve Vídeňském muzeu!

Organizátoři výstav nezapomněli ani na Klimtovu životní družku, módní návrhářku Emilii Flöge: jejím textilním vzorům je v etnografickémmuzeu věnována samostatná expozice. (Podrobnosti o termínech akcí a cenách vstupenek na www.wien.info, samozřejmě v češtině.)