Mám přítele Dušana, který je zarytý hypochondr. Stále se sleduje, vynáší si grafy teploty a nechává na sobě provádět všemožná pozorování. Není to tak dávno, co asi půl roku nosil na hrudi ve dne v noci přístroj EKG, napájený akumulátorem z batůžku na zádech. Nic moc pohodlného.

Pro Dušana a jemu podobné máme výbornou zprávu. Na univerzitě v americkém Oregonu zkonstruovali přístroj o rozměrech a váze poštovní známky, který dokáže ohlídat všechny důležité životní funkce! Je to vlastně čip na samolepce, již si můžete nalepit, kam chcete, nejlépe ale blízko srdce.

Energie z mobilu

Zařízení snímá tep, tlak krve, fyzickou aktivitu člověka, vlny EEG, tělesnou teplotu, rytmus dýchání a další hodnoty. Energii si přitom velmi chytře bere z vln, které vysílají naše mobily!

„Známka“, již nyní lze vyrábět zhruba za stokoruny a v budoucnu za desetikoruny, může sloužit lékařům jako zdroj informací, které vyhodnotí jednou za čas. Nebo se z ní po jednoduché úpravě stane „hlídač života“, který záchranné službě ihned ohlásí jakékoli mimořádné úkazy.

Lékaři soudí, že do 10 let budou tyto „známky“ běžné jako acylpyrin. Dušane, těš se!