Diskutujte: Vyrážíte na nákupy raději za hranice, nebo si vystačíte spíš u nás?

Itálie, Řím

Řím je módním městem a Římané dbají na to, aby vypadali dobře a hlavně elegantně za každých okolností. A právě od této poptávky se odvíjí nabídky italských kamenných obchodů a obchodních center. Řím je typický svými malými obchody, které jsou zaměřené vždy na jeden typ výrobku – třeba rukavice nebo klobouky.

Kafe.cz varuje:

  • Pozor! V Itálii můžete snadno narazit na imigranty prodávající padělky světoznámých značek, a to za vysoké ceny. Hlavně v Itálii je nakupování falzifikátů trestné a pokuta se může vyšplhat až k 1 000 euro.

Výjezd za módou

V Římě můžete najít obchody s oblečením pro Čechy cenově přístupným, ale také oblasti, kde najdete oblečení předních světových značek. Mezi takové čtvrtě patří Via Condotti – zde najdete značky jako je Gucci, Max Mara, Prada, Louis Vuitton nebo Valentino. Jsou to drahé obchody, jsou soustředěné přímo na ulicích a prodavači bývají někdy arogantní. Levněji nakoupíte třeba v oblasti Via del Corso. Dalšími nákupními místy s módou jsou Via Cola di Rienzo a okolí Via del Tritone. V Itálii není jednoduché sehnat oblečení ve velikostech větších než 44 a mezi nejdražší kousky patří oblečení pro děti. V obchodním domě Castel Romano situovaném nedaleko Říma najdete více než 100 značkových obchodů. Nejstarším nákupním centrem je Centro Commerciale Cinecitta Due.

Výjezd na trhy

Každé nedělní ráno na Porta Portese se otevírá prostorné tržiště, kde najdete opravdu všechno, na co si jenom pomyslíte. A to od oblečení přes různé umělecké výtvory až po zeleninu a ovoce. Rozhodně si zde vyberete a hlavně nasajete dokonalou italskou atmosféru včetně hlasitého pokřikování italských obchodníků. V oblastech okolo Říma najdete také bleší trhy plné různého umění nebo trhy otevřené hlavně v dopoledních hodinách, na kterých nakoupíte místní lahůdky, a to nejrůznější octy, lanýže a olivové oleje.

Maďarsko, Budapěšť

Budapešť je rájem pro všechny nákupů chtivé české občany. Výhodně se zde dá nakoupit opravdu všechno. Suvenýry, starožitnosti, oděvy, obuv, porcelán, lovecké a jezdecké potřeby, hudbu, potraviny a mnoho dalšího. Budapešť je městem Tokajského vína, klobásek a chilli papriček – a proto rozhodně během nákupů se na chvíli zastavte, nasajte atmosféru a posilněte se místními specialitami.

Tržnice vedou!

Trhy patří ke každodennímu životu rodilých obyvatel i návštěvníků Budapešti. Můžete na nich koupit všechno…suvenýry, potraviny a i vánoční dárky. Na Centrální tržnici na náměstí Fövám tér číslo 1 máte na výběr hlavně z jídla, salámů a vín. Budova tržnice vypadá jako nádraží, ale patří mezi nejoblíbenější nákupní místa s velkým výběrem. Kromě toho tady najdete kabelky, bižuterii i hračky. Jen pozor, v sobotu se prodává jen dopoledne a v neděli je zavřeno.
Pokud nemusíte na přelidněná místa, pak zkuste navštívit tržnici Rákoczi tér…sice není v tak pěkném prostředí, ale nebudete se muset prodírat masami lidí a nakoupíte zde víno, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu.

Obchodní domy i supermarkety!

Víno i dobré jídlo nakoupíte v každém menším supermarketu a za velmi podobné ceny jako u nás. Budapešť je sice městem bleších trhů, ale najdete tady i dost obchodních center s módou předních světových značek. Třeba v centru WestEbd u Nyugati Pályaudvar nebo v Arena Plaza. Milé dámy, věděly jste, že Maďaři vyrábí skvělé a nevšední šperky? Ty můžete koupit v obchůdku Insitu sídlícím na Muzeum krt. 7.