Anglie, Londýn

Londýn je svými nákupními centry a nízkými cenami u Čechů vyhlášen. Různé cestovní kanceláře již pořádají nakupovací víkendy, kde najdete i průvodce, který vás dovede do těch nejlepších obchodů a center. Patří mezi země neomezených nákupů. Nakoupíte zde výrazně levněji než u nás a navíc se na podzim můžete setkat s výprodeji známých značek. A čekáte slevy? Pak se rozhodně dočkáte, protože v Londýně nejsou jen slevové akce, slevy tady mají pořád. Nejsou výjimkou ani 80 – 90% slevy. A o takových si u nás můžete nechat jenom zdát.

Když se chcete jenom dívat…

Tak to se zajděte podívat do jednoho z nejdražších obchodních domů v Londýně – Harrods (metro: Knightsbridge). Možná si nic neodnesete, ale už jen jeho návštěva je opravdovým zážitkem. Kromě atmosféry uvidíte pod jednou střechou renomované značky jako Versace, Elizabeth Arden, Armani nebo Louis Vuitton, to vše v mramorovém interiéru. Je to v podstatě město ve městě, zabírá neuvěřitelnou rozlohu, a to 54 000 m2 a má 4 000 zaměstnanců!

Kafe.cz zjistilo:

  • Historie obchodu sahá až do roku 1849. Dnes jej vlastní Egypťan Mohamed Al-Fayed (otec přítele princezny Diany). Tragicky zesnulému páru nechal právě v Harrods vystavět oltář.

Pozor! V obchodě je přísný zákaz fotografování a aby vás tam pustili, musíte mít určitý dress code. Muži se tam nedostanou v krátkých sportovních kraťasech nebo otrhaných džínách a ženy tam nepustí v tričku, které odhaluje břicho, výrazném oblečení. A batoh si budete muset také odložit, protože na turisty se dívají trochu svrchu.

Když vám nevadí dav…

Oblíbeným turistickým a nákupním cílem je hlavní nákupní třída Oxford Street. Je dlouhá několik kilometrů, využívá každičký kousek a najdete zde více než 300 obchůdků a krámků s rozmanitým sortimentem (a právě proto se to tady také hemží turisty). Nejvyhlášenějším obchodem je Selfridges, jehož architektem je Jan Kaplický. Jde o obrovský obchodní dům, ve kterém najdete opravdu vše, a to včetně klenotů nebo kosmetiky.

Známé britské levné značky na Oxford Street:

TopShop: na Oxford Street naleznete hned pětipatrový dům
Zara: nakoupíte zde až o třetinu levněji než u nás
H&M: v obchodě najdete kousky, které se k nám do ČR ani nedostanou

Když milujete retro a extravaganci…

Londýn je také plný vyhlášených tržnic, na kterých můžete najít opravdové perličky. Nejznámější je Portobello Road Market (metro: Ladbroke Grove) ve čtvrti Notting Hill. Nejde jen o souhru náhod…po nákupech se můžete zastavit u dveří z romantického filmu Notting Hill nebo zajít do knihkupectví, ve kterém Hugh Grant pracoval. Bohužel ale podle posledních zpráv krachuje. Podobné místo najdete i v oblíbeném Camden town, jež je rájem všech vintage nadšenců, zaměřený na mladé lidi, studenty a turisty. Lidé říkají, že patří mezi místa s největší koncentrací retro věcí v celé Evropě. Najdete zde mnoho bleších trhů, antikvariátů, obchodů s vintage i moderními kousky, na své si tu přijdou milovníci různých módních ér.

Německo, Drážďany

Velké množství obchodů, center a trhů – to jsou Drážďany. Hlavní výhodou je blízkost pro Čechy a také nízké ceny oblečení různých módních značek. Navíc zde častokrát narazíte na skvělé výprodeje. Drážďany leží jen 40 km od našich hranic a z Prahy je to přesně 151 km.

Ulice jen pro Čechy…

Prager Strasse aneb Pražská ulice je speciální ulicí určenou pro Čechy. Je hned u nádraží a najdete na ní kina, hotely, restaurace a obchody. Nechybí nám známé značky jako je H&M, Vero Moda nebo C&A. Najdete tady velký obchodní dům Karstadt, kde najdete značky Adidas, Nike, Converse, Lacoste a mnoho dalších známých či méně známých značek.

V samém srdci nákupů…

Na náměstí Altmarkt najdete nákupní galerii, která je přímo rájem pro nákupu chtivé turisty. Má 4 patra a najdete zde mnoho známých značek ve zhruba stovce obchodů. Jsou zde i značky, na které v Čechách jen tak nenarazíte. Parkoviště tady stojí 6 euro za 24 hodin, ale je poměrně brzy plné, takže pokud máte tu možnost, dorazte ještě před desátou hodinou dopolední.

Když potřebujete dobře zaparkovat…

Nejmodernějším nákupním centrem v Drážďanech je Elbe Park s více než 170 obchody různých značek. Najdete tady i obchody s nábytekem, jako je IKEA nebo Sconto.Navíc je zde úplně bezplatné parkoviště a nemusíte se bát, že byste nenašli místo. Je opravdu rozlehlé a má 4 500 míst na parkování.

Kafe.cz zjistilo:

  • Nejen oblečení, ale také kosmetiku a drogistické výrobky nakoupíte v Drážďanech mnohem levněji, a to o 50 – 75 %. Navíc zde levně pořídíte i značkové obleky, třeba od Hugo Bosse, a to za neuvěřitelných 300 euro, což je v Čechách cena naprosto nemyslitelná. A pokud dorazíte na slevy po letní sezoně, můžete oblečení sehnat ještě levněji.

V dalších dílech se dozvíte více o nákupech ve Francii, Itálii, Maďarsku a Rakousku.