A tak se není čemu divit, že se objevují i nejrůznější šílené teorie, proč byla tato ves srovnána se zemí.

Dne 3. června 1942 předal četníkům ve Slaném továrník a člen fašistické Vlajky Jaroslav Pála dopis určený pro jeho zaměstnankyni Annu Maruščákovou.

Psaní od jejího milého Milana se mu totiž zdálo podezřelé a právě ono se stalo o týden později příčinou vypálení Lidic: výslechy dvojice zavedly gestapo na stopu lidických rodáků, letců Josefa Horáka a Josefa Stříbrného, kteří měli být spojeni s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Tolik říkají obecně známá fakta.

Ovšem současná popularita tématu vybízí nejrůznější záhadology, aby tvrdili, že vše mohlo být zcela jinak. Že o hrůzném srovnání obce se zemí bylo rozhodnuto mnohem dříve, protože se prý jednalo o dávný magický rituál, kterému museli být obětováni lidé právě na tomto osudovém místě!

Okultista Hitler

Není tajemstvím, že se Adolf Hitler zajímal o okultismus. Spolu s Rudolfem Hessem, Alfredem Rosenbergem a dalšími nacisty měl být dokonce členem tajné společnosti Thule.

„Byla raným vyjádřením nacistické modly árijských kmenů a proklamovala víru v rasovou nadřazenost mezi lidmi, přičemž její příslušníci žili v neustálém strachu z rozpadu své rasy, který měl prokazatelně přijít,“ píše se v knize Nejkrutější tajné společnosti v dějinách.

Jaká je však spojitost s touto dalo by se říci sektou a malou středočeskou vesnicí? Badatelé se vrhli na průzkum Lidic a okolí a přišli s teorií, která je poněkud přitažená za vlasy.