Příbor a Sigmund Freud

Na severu Moravy, asi deset kilometrů od Nového Jičína, se nachází malebné město Příbor. V krásné krajině v podhůří Beskyd a kolem říčky Lubiny najdete místo, které zná celý svět – narodil se zde totiž jeden z nejslavnějších psychoanalytiků vůbec – Sigmund Freud. Zdejší starobylé uličky rozhodně stojí za návštěvu, ale co byste rozhodně neměla vynechat, je Freu-dův rodný dům. V roce 2006 prošel celkovou rekonstrukcí a nyní v něm najdete ojedinělou expozici Sigmund Freud – člověk.
Více na: http://cms.pribor.cz

Tip KAFE.cz

Za návštěvu stojí nejen rodný dům, ale přespat můžete v hotelu U Freuda, nebo v penzionu Freudův sen a pochutnat si na něčem dobrém lze pro změnu v pekárně U Freuda.

Hukvaldy a Leoš Janáček

Na severu Moravy ještě zůstaneme. Pouhých devět kilometrů od Příbora, v obci Hukvaldy, v údolí řeky Ondřejnice, mezi Sklenovskými vrchy a Babí horou, se totiž nachází rodiště slavného skladatele, jehož díla mají dodnes na repertoáru světové orchestry i operní scény. Leoš Janáček zde v budově místní školy spatřil světlo světa jako desáté ze čtrnácti dětí, a to se vám v Hukvaldech připomene na každém kroku. Rodný dům prošel rekonstrukcí a otevření se dočkal v roce 2004. Najdete zde i Janáčkův památník, anebo plastiku slavné Lišky Bystrouš-ky.
Více na: www.janackovy-hukvaldy.cz

Tip KAFE.cz

Rozhodně nezapomeňte navštívit zdejší hrad, který je jeden z nejstarších a nejrozsáhlejších u nás. Je z něj nejen krásný výhled na okolí, ale pořádají se tu i nejrůznější hudební slavnosti.

Karel Čapek a Strž

Z Moravskoslezského kraje se přesuneme do Středočeského. Nedaleko Dobříše, v obci Stará Huť, uprostřed krásné krajiny, najdete památník významného spisovatele, kterého zná také celý svět – Karla Čapka. Empírová vila Strž, kam často zval své přátele a v níž napsal řadu děl, vítá návštěvníky bohatou expozicí zaměřenou na život a dílo Karla Čapka, jeho ženy Ol-gy Scheinpflugové a jejich přítele, novináře Ferdinanda Peroutky.
Více na: www.capek-karel-pamatnik.cz

Tip KAFE.cz

Rozhodně si nezapomeňte udělat čas na procházku po Stezce Karla Čapka. Jde o sedmikilo-metrový okruh místy, kudy Karel Čapek chodil při svých pobytech na Strži. Na jižním konci hráze Stržského rybníka sedával s přáteli. Stezka pokračuje územím, kde v minulosti působilo několik malých provozů na zpracování železa – hamrů, kde se využívalo k pohonu vodní síly. Vzrostlý les, takzvané Černé jedlí, bylo oblíbeným místem houbaření letních hostů. Přes ro-mantický tok říčky Kocáby se klene historický kamenný most. Tento výlet rozhodně stojí za to.