Terapie su-jok je založena na základě systému podobnosti. „V našich rukou a nohou se odráží celkové tělo, které má centrální část - trup a pět vystupujících částí - hlavu a čtyři končetiny,“ vysvětluje ve svých spisech Park Jae Wook.

A jak to vypadá v praxi? Když připažíme dlaní dopředu s prsty směřujícími dolů, naše nohy jako by byly uvnitř a ruce zvenčí.

Malíčky a ukazováčky tedy odpovídají horním končetinám, prostředníčky a prsteníčky představují ty dolní. Hlava s krkem směřuje na opačnou stranu než končetiny - jedná se tudíž o palec. Trup rovná se dlaň.

Na rukách a nohách se navíc nacházejí soustavy vztahující se ke všem orgánům. Při jakémkoli onemocnění pak putuje signál do odpovídajícího bodu a ten začne bolet.

Rozmasírujte energetické kuličky

„Jakmile je nám jasné kde působit, můžeme začít místo stimulovat. Tak vznikne elektromagnetická léčivá vlna, která má harmonizační účinek na nemocný orgán,“ objasňuje Park Jae Wook.

Rozmasírování nejpostiženější zóny - tzv. energetické kuličky - se dělá tupým zakulaceným koncem např. zápalky či háčku. Začneme tlakem v okolí předpokládané oblasti a směřujeme k nejcitlivějšímu místu.

„Pak je vhodné použít nějaké stimulátory, nejlépe přirozené. Vysoce účinné jsou třeba rostlinná klíčící semínka, neboť kromě akupresury mají i svou vlastní energii (o té mluví už jejich barvy).

Nejvhodnější jsou čerstvá semena. Suchá musíte předem na hodinu až dvě namočit,“ doporučuje Park Jae Wook.

Semínka se zázračnou mocí

A která si vybrat? Třeba neloupanou pohanku, fazole, hořčici, proso, jablečná či hroznová zrníčka nebo černý pepř. Obvykle se nalepí na projekce daných nemocných orgánů přes noc.

Zelená barva (vítr) je na posílení činnosti, červená (teplo) na chřipku, srdce i cévy, oranžová (horko) na celkové posílení a urychlení hojení, žlutá (vlhko) na lymfu a křeče, hnědá (sucho) na plíce, střevo, kůži i průjmy a černá (chlad) pomáhá při zvýšené teplotě, otocích, přílišném vylučování…

„Není to nic složitého, přesto člověk musí pochopit základní principy a především ovládat mapu lidského těla, která se odráží v končetinách.

Proto je lepší, aby minimálně poprvé navštívil odborníka či dokonce kurz zaměřený na znalosti su jok,“ varuje samouky Park Jae Wook.

Čtěte také:

Lenka Vlasáková (39)

  • Oba její rodiče jsou ekonomové, dědeček František Vlasák byl v 50. a 60. letech postupně ministr energetiky, dopravy a plánování. V roce 1970 byl jako reformní komunista z KSČ vyloučen. Babička Libuše Vlasáková byla významná chemička.
  • Na DAMU byla mezi spolužačkami (Barbora Munzarová, Kristýna Frejová, Sabina Remundová) jediná z neherecké rodiny.
  • Patří k nejzajímavějším herečkám své generace, dostává nabídky filmové (Lea, U mě dobrý, Pusinky, Kawasakiho růže, Dešťová víla, Ženy v pokušení) i televizní (Hraběnky, Útěk do Budína, Poste restante, Ulice, Život je ples).
  • Z manželství s výtvarníkem Egonem Tobiášem má dceru Sofii (15), se současným partnerem, hercem Janem Dolanským, děti Amélii (9), Maxmiliána (6) a Johana Antonína (1).