Byť se to možná nezdá, víc než polovinu kraje pokrývají docela zachovalé lesní porosty, což dostatečně vyvažuje znečištění ze Sokolovska.

Celosvětově proslulá je pětice zdejších lázní: Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart a Jáchymov.

Kabinet kuriozit Za časů knížete Metternicha se na zámku Kynžvart psaly evropské dějiny. Nás ale bude možná víc zajímat zdejší kabinet kuriozit.

Nacházejí se v něm Napoleonovy kadeře, střevíc papeže Řehoře XVI., modlitební knížka Marie Antoinetty, křeslo Alexandra Dumase, hodinky Matyáše Korvína, hřeben Marie Terezie a řada dalších unikátů včetně dvou egyptských mumií.

Něco pro mlsné jazýčky

Gurmáni navíc vědí, že z této oblasti pocházejí proslulé lázeňské oplatky (nyní chráněné Evropskou unií) a sladký bylinný likér Becherovka.

Obojí se dá mlsat třeba při návštěvě mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nebo při čekání na vstup do hradu Bečov nad Teplou, který ukrývá poklad hodný Indiana Jonese - zlatý relikviář svatého Maura.

Třeba se ale raději posílíte před výšlapem na nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec (1 224 m n. m.). Milovníkům krásy by tady kromě zámků a hradů nemělo uniknout ani karlovarské muzeum křišťálového skla Moser, případně vyhlášené muzeum růžového porcelánu ve městě Chodov.

Pokladnice minerálů

Mineralogicky nejbohatší místo na světě najdete u nás. Jedná se o podkrušnohorský Jáchymov. Do jeho přírodní pokladnice patří rovných 217 minerálů. Město snad nejvíc před pěti stoletími proslavila těžba stříbrné rudy, kterou později vystřídala ruda uranová.

Právě při jejím dobývání narazili horníci na silný pramen vody. Tehdy ovšem ještě nikdo netušil, že se začne později užívat k léčivým účelům a z Jáchymova se stanou první radonové lázně na světě.

Čtěte také: