Vykládání karet je velmi stará technika, legendy přisuzují provozování těchto věšteckých praktik již staré Číně a Egyptu, který je údajně kolébkou tarotu. Do Evropy prý tarot přinesli již ve 14. století Romové, a tehdy věštění z karet, dlouho považované za romskou doménu, zahájilo i přes nepřízeň církve svoji evropskou etapu, která trvá v určité míře dodnes.

K výkladu je možné použít jak karty speciální vykládací, tak běžné hrací. Zrovna zmíněné tarotové karty se pro začátečníky příliš nehodí, protože vyžadují delší studium a zkušenosti, lepší je sáhnout po kartách mariášových nebo vykládacích obrázkových.

Podle kartářských legend by vám měl karty někdo darovat, aby měly věšteckou moc. Tomu věřit můžete, ale nemusíte. Každopádně, pokud si je koupíte, měli byste se s nimi nejprve sžít, nosit je u sebe, zkrátka je nebrat jako běžnou věc, ale věc, která pro vás má svůj význam. Měli byste je uchovávat na místě, kam máte přístup jenom vy sami, a neměly by vám sloužit k jiným účelům než výkladům.

Sám výklad by měl být do značné míry rituál, okamžik oproštění se od běžných starostí. Měl by u něj být přítomen jen ten, kdo vykládá, a ten, komu je vykládáno. Vykládat někomu jinému je ale možné až poté, co zákonitosti výkladu důkladně nastudujete a získáte v něm určitou praxi, takže nejdříve trénujte na sobě.

Obecně platí, že karty je vždy potřeba důkladně zamíchat, po míchání se vytvoří jedna hromádka, kterou libovolnou rukou sejmete na tři hromádky, které opět složíte v jednu. Může se snímat levou rukou (od srdce), ale není to nutné. Karty poté skládejte do tvaru podle zvoleného postupu výkladu a postupně je otáčejte.

Nejvhodnější pro začátečníky jsou obrázkové karty, oblíbené jsou například karty Lenormand, pojmenované podle Marie Anne Lenormand, legendární francouzské kartářky žijící na přelomu 18. a 19. století, která jejich způsob výkladu vytvořila. Sama věštila více než 40 let a radila údajně i takovým celebritám, jako byli vůdci francouzské revoluce Marat a Robespierre a později Napoleon i jeho žena Josefína. Systém, který madam Lenormand vytvořila, obsahuje 36 karet, které je možné zakoupit i s přiloženou brožurou, v které nastudujete, jak karty vykládat a jejich význam správně interpretovat. Velmi důležitý je také kontext, ovšem to už je také otázka praxe.

Pokud byste se chtěli pustit do výkladu z mariášových karet, zde mají hlavní význam jednotlivé barvy a figury. Srdce, káry, piky a kříže jsou přirovnávány k živlům, tedy vodě, vzduchu, ohni a zemi, a odpovídají jejich symbolice. Významově šťastnější jsou srdce a káry, nešťastnější jsou piky a hlavně kříže. Významy je ale potřeba opět zasadit do kontextu, což už vyžaduje určitou zkušenost. Pracuje se s celým balíčkem karet, které se vykládají do čtyř řad po osmi, ale jsou i jiné způsoby.

Existuje také způsob výkladu typu ano-ne, který by vám měl pomoct zodpovědět každou otázku. Z balíčku si vytáhnete kartu, pokud je to osoba, odpověď je neutrální, pokud jsou to karty významově šťastné, odpověď je ano, pokud nešťastné, odpověď značí ne.

Existují ale různé způsoby výkladů a vy si po jejich nastudování můžete zvolit ten, který vám nejvíce vyhovuje, a ten přijmout za svůj.