A je jich halda! Hrají na city, ziskuchtivost i touhu někoho „přechytračit“. Říká se jim hoaxy.

Právě jsi dostal ovečky. Obě se usmívají. Za bílou se schovává přání, láska a bezpečí, za černou smutek a neštěstí… stojí pod obrázkem dvou ovcí. A text pokračuje:

Něco si přej. Pokud to pošleš alespoň pěti lidem (i tomu, kdo ti to psal), tvé přání se splní. Pokud si tento e-mail necháš jen pro sebe nebo ho vymažeš, žádné přání se ti nesplní a stane se opak. Prosím, nepřetrhni tento řetěz.

Moderní tmáři?

Nevyžádané e-maily s takovým obsahem se hrnou jako lavina. Obden padají do schránek řadě jejich majitelů a ti je odesílají dalším, protože… „Mnoho lidí je přece jen mírně pověrčivých. Mají obavy z výhrůžek, z možných problémů… A tady tomu lze předejít pouhým kliknutím. Jde i o vysokoškolsky vzdělané osoby!

Racionálně si na jedné straně řeknou, že je to nesmysl! Ale záhy se jim v hlavě začne honit to pověstné co kdyby a podobný e-mail pošlou dál,“ vysvětluje psycholožka Iva Žárová, co vede k řetězení podobných elektronických zpráv.

Neposlal, přišel o majetek!

Tyto de facto vyděračské e-maily jsou různě sofistikované. Některé si berou na pomoc čínská moudra či historické a filozofické pravdy, čímž působí věrohodněji. Jiné jsou plné gramatických chyb a je hned jasné, že autor nebyl zrovna duševní gigant. Jenže – hlavní roli hraje text.

Společný rys hoaxů je, že obtěžují příjemce, zatěžují zbytečně servery, které musí kontrolovat a přenášet další zprávy, prozrazují víc, než mají, a tak dále. Co je dál spojuje? Obsah. Vesměs popisují nereálné nebezpečí, roznášejí objevné „pravdy“, slibují výhry (zisk), zastrašují, útočí, lákají z lidí peníze, tváří se jako dílo institucí a vyvolávají strach… Prostě vesměs kecají! A proto je třeba neskákat jim na špek.

„Nutné je vážně, racionálně a bez emocí se zamyslet nad obsahem, pokud ten e-mail nevymažeme hned,“ radí psycholožka.

Ááá, právě mi ve schránce cosi přistálo. Ano, Kočička dr. Susesse v klobouku, ta plní přání, než napočítáte do deseti. Pak je třeba e-mail odeslat dalším 10 lidem, když ne… No nazdar, od zítřka jsem bez manžela… Klid, nejsem vdaná!