Není to nijak nový nápad. Jako první o něm psal už starořecký dramatik Aristofanes ve své komedii Lysistrata. Dáma toho jména mezi svými přítelkyněmi zorganizovala „sex-štrajk“, který posléze vedl k ukončení peloponéské války. Kdyby jen ale věci fungovaly tak jednoduše…

Holky, kolena u sebe

Belgie je na tom dnes dost podobně, jako bylo Československo před rozdělením. Velká část nizozemsky hovořících Vlámů se snaží oddělit od frankofonních Valonů, přičemž hlavní město Brusel - přecpané přeplácenými úředníky - touží po zachování dosavadního stavu.

O něco lépe dopadla „stávka zkřížených nohou“, kterou před pěti lety vyhlásily ženy v kolumbijském městě Pereira. Měla za cíl zastavit vraždění mezi drogovými gangy. V následujících letech opravdu počet vražd v tomto městě poklesl o více než čtvrtinu.

Dokud něco neuděláš pro vlast

Ještě lépe se sexuální stávka podařila ženám v africké Keni. Právě ty inspirovaly belgickou senátorku. Nejsou to totiž ani dva roky, co keňské partnerky nucenou sexuální abstinencí přiměly své muže, aby během měsíce vytvořili vládu!

Místo styku se měly mužů ptát: „Miláčku, kdy už něco uděláš pro naši zemi?“ Dámy přitom pamatovaly na všechno – dokonce se složily na odškodné pro prostitutky, jež s nimi „držely basu“!

Nepouštějme se do spekulací, proč Keňané povolili po týdnu, zatímco Belgičané se jen znuděně smějí. Komentátoři navíc ironicky dodávají, že kdyby podobná situace potkala italského premiéra Silvia Berlusconiho, jeho úřad by se nejspíš hned zhroutil.

Všestrannou užitečnost sexuální stávky prokázaly ženy z Neapole, které s její pomocí v roce 2008 zabojovaly proti nebezpečným ohňostrojům. Zábava, jež rok předtím stála život jednoho muže a zranění 70 dalších, po jejich předsilvestrovském zásahu opravdu trochu ochabla…

Feministky protestují

  • Proti „dívčí válce“ v Belgii, Keni i dalších zemích velmi vztekle vystupují feministky. Zvolená zbraň prý ženy degraduje na fyzické objekty, které můžou používat pouze jediný prostředek. Nakonec pak stejně vždy podlehnou ekonomicky nadřazeným mužům.
  • Patovou situaci v Belgii se po svém snaží vyřešit i pánové. Několik politiků zde prohlásilo, že se neoholí, dokud nebude nová vláda! To ovšem celkem nikoho nezaujalo.
  • A jenom pro úplnost – rekord v délce bezvládí drží Irák. Tam ale o žádných stávkách nemůže být ani řeč…