„Stalo se vám někdy, že jste měli pocit přítomnosti něčeho v koutku pohledu? Otočíte se, ale nic tam není. Logicky jste zaměřeni na střed, ale občas vaše vnitřní oko zachytí něco v rohu,“ popisuje Jana Pátková, která se věnuje zejména meditacím a metodě reiki.

Takové stavy podle ní můžeme zaznamenat ve chvílích, kdy jsme buď velmi unavení, nebo na sebe upozorňuje přítomnost třetího oka, i když je notně potlačené.

Může se nám to tedy stát třeba na nudné poradě, ve škole či v dopravním prostředku, zkrátka tam, kde se snažíme udržet pozornost, ale víčka se nám přesto zavírají.

Zahleďte se do plamene

Třetí oko můžeme také stimulovat a trénovat! „Zajistěte si, že nebudete ničím rušeni, posaďte se pohodlně před větší zrcadlo, ztlumte světlo a zaměřte se na bod mezi očima,“ doporučuje Jana Pátková.

Důležité jsou rovněž další věci: musíte být naprosto uvolnění, nesmíte pohybovat pohledem ani mrkat. Děláte-li to správně, měli byste zhruba po minutě ucítit teplo v krku nebo dokonce jakési mírné chvění.

„Za několik okamžiků se vaše tvář v zrcadle změní. Bude to takový překrývaný obraz. Ale nečekejte na to, musí jít o spontánní reakci! Po pěti až deseti minutách vše ukončete,“ doporučuje Jana Pátková.

Další varianta, jak své třetí oko otevřít, je podle ní koncentrace na plamen svíčky: postupujte stejně jako před zrcadlem.

Odhalíte lež!

Pak podle Jany Pátkové můžete pokročit dál, třeba se soustředit na nějakou věc. Po pár minutách kolem ní uvidíte slabé chvění nebo z ní vycházející proužek světla.

„To je takzvaná éterická aura. Pokud nejste dostatečně soustředění, může se vám ztrácet; vlastně zmizí okamžitě, jakmile se podíváte jinam. Funguje totiž jen při periferním vidění,“ varuje Jana Pátková.

K čemu otevřené oko rozhodně využijete, je odhalování povahových vlastností druhých lidí. „Soustřeďte se jako při předchozích cvičení a pozorujte něčí tvář. Najednou vám začne naskakovat: ten se do práce nežene, ta nepustí korunu, on je lhář…

Schopnost, kterou náhle budete vládnout, přitom není nijak paranormální ani mystická, nýbrž zcela přirozená. Kdysi jsme ji používali, ale časem ztratili,“ uzavírá Jana Pátková.

Měl ho Buddha i obyvatelé Atlantidy!

Zmínku o třetím oku najdeme už ve Starém Egyptě: Horus, bůh Slunce, ztratil jedno oko a místo něj si vyvinul nové na čele přímo mezi obočím. Umožnilo mu vidět i to, co je ukryto pod povrchem. Se třetím okem je znázorňován Buddha a ve Starém zákoně jsou zmínky o velmi vysokých předchůdcích lidské rasy s jedním okem. Tento orgán zajišťoval telepatické spojení s okolním světem. Postupem času toto oko přešlo dovnitř lebky a objevily se oči dvě, které umožňovaly vidět ve hmotném světě. Třetí oko bylo sice schováno, ale výborně prý fungovalo například u bájných Atlanťanů!