Foto: Isifa

Jedna z nejosvědčenějších možností kvalitně trávit volný čas je sport. Proti jiným aktivitám má tu výhodu, že kompenzuje „sedavou“ většinu dne a přináší žádoucí pohyb.

Nic se ovšem nemá přehánět. Je mezi námi mnoho ctižádostivých rodičů, kteří by chtěli mít doma druhého Federera, Ronalda nebo Jágra a jsou pro to ochotni udělat maximum.

Obětují mnoho času a ještě více peněz, výsledek je však nejistý. Nutit dítko ke sportu za každou cenu je stejná chyba jako naopak rychle rezignovat.

Velmi citlivě se např. musí postupovat u malých, introvertních „intelektuálů“, kteří raději tráví čas doma, než aby někde trénovali.

„Samozřejmě je hloupost takové dítě nutit k závodnímu sportu a nadstandardním výkonům. Ze zdravotního hlediska by ho však měli rodiče přimět aspoň k nějakému pohybu.

Asi ne ke kolektivním sportům, ale třeba k vyjížďkám na kole, vycházkám do přírody, případně cvičení doma,“ doporučuje dětská lékařka Simona Vítová.

Turistika nejlevnější

Nakolik sportování zatíží rodinný rozpočet? Cenově nenáročná je např. turistika. Přihlaste proto potomka do Sokola či Junáka, kde mají turistické kroužky.

Členství v oddíle se pohybuje mezi 300 až 500 Kč ročně, stačí pořídit dobré boty, větrovku a batůžek.

Finančně málo náročné je i plavání. Dětské vstupné do bazénu v Praze pořídíte např. za 55 Kč za hodinu, v menších městech se ceny pohybují od 30 Kč.

Hlouběji do peněženky však budete muset sáhnout, přihlásíte-li ratolest do plavecké školy. Lekce (45 minut) vyjde na 350 až 450 Kč, podle místa a věhlasu školy.

Výhoda je možnost výuky plavání malých dětí s rodiči, profesionalita trenérů a splnění přísných hygienických norem.

Pro hyperaktivní kluky, kteří nosí domů poznámky, že se zase prali, představují výborné vybití energie bojové sporty. Vyučují je zkušení mistři, kteří svěřence naučí kázni a sebeovládání.

Navíc jim stačí pouze pohodlné oblečení, cvičí bosi. První dvě hodiny bývají většinou zdarma a můžou si vybrat mezi karate, aikido, kickboxem a sebeobranou. Ceny kurzovného nejsou vysoké: 2 000 až 2 500 Kč za rok (2 lekce týdně).

Tradiční hokej, tenis nebo v poslední době módní golf přijde na pořádný balík peněz. Zvlášť když své dítě přihlásíte do renomovaného oddílu s nejlepšími trenéry.

V kolektivním sportu – v hokeji – se prodraží zejména výbava, která v době růstu nevydrží dlouho. Ani tenis není levná záležitost: víc než za výbavu zaplatíte za trenéra a pronájem kurtu.

Golfové bagy pro juniory přijdou na 12 000 až 18 000 Kč podle počtu holí. U tohoto sportu se v některých případech vyžaduje členství v klubu, což se u těch nejlepších počítá na desetitisíce.

Čtěte také: