Zatím ještě jsou podmínky spoření u našich penzijních fondů úplně stejné, ale přesto je mezi nimi značný rozdíl ve výnosech, které připisují svým klientům.

A právě „zásobárnou“ těchto fondů (takzvaného 2. pilíře) mají být klienti penzijního připojištění.

Fondy tedy od příštího roku dostanou větší volnost: roční výnosy budou moci být mnohem vyšší než dosud, ale také samozřejmě i nižší, pokud se jim nebude dařit.

Jinými slovy chytrá či šťastná volba penzijního fondu se stává nyní daleko důležitější, protože účastníkovi může přinést až o statisíce korun v důchodu víc, než zvolí-li fond špatně.

Jak změnit fond

Přechod k jinému fondu můžete zařídit osobně na jeho pobočce nebo prostřednictvím svého finančního poradce, ale také po telefonu a u on-line zprostředkovatele. Potřebujete v první řadě sepsat novou smlouvu s vybraným penzijním fondem a zároveň výpověď původnímu fondu se žádostí o převedení finančních prostředků. Váš podpis na výpovědi musí být úředně ověřen. Vzhledem k nedostatku času bude nejrychlejší, když ověřenou výpověď do nově vybraného fondu osobně donesete, aby vám dali souhlas s převodem. Pak originál výpovědi se souhlasem co nejrychleji doručíte do svého původního fondu. Pohlídejte si především potvrzení o přijetí výpovědi a uvedené datum ukončení smlouvy. Finanční prostředky musí původní penzijní fond na účet toho nového převést do tří měsíců od data ukončení smlouvy. Přechod k jinému fondu nemůže absolvovat ten, u něhož byly u stávající smlouvy o penzijním připojištění už splněny podmínky pro výplatu penze. V takovém případě nárok na změnu nemá. Kdo se rozhodne pro změnu a jeho smlouva s penzijním fondem je mladší pěti let, zaplatí za přestup poplatek 800 Kč.