Nina je ženské křestní jméno, jehož původ není jednoznačně znám. Pravděpodobně se vyvinulo nezávisle na sobě na několika místech. Nejčastěji se jeho původ uvádí jako perský, odvozený od jména zakladatele asyrského státu – perského vládce jménem Ninos, podle nějž bylo pojmenováno i hlavní město Asýrie Ninive.

Význam jména Nina je nejčastěji překládáno z perštiny jako „úžasná“, „skvělá“, podle jiných pramenů je základem jména španělské slovo nino, což znamená „dítě“ nebo „panenka“. Jméno lze přeložit i ze svahilštiny, kde znamená „matka“, z hindštiny ho překládáme jako „pěkné oči“ a v neposlední řadě jej nalezneme také v arabštině, odkud se překládá jako „kamarádka“ nebo „přítelkyně“. Ve starořečtině znamená „květinu“ a v indiánských jazycích ho najdeme pod významem „mocná“ či „vynikající“. Jméno Nina však může být také variantou různých jmen končících na -nina, ať už od italského Giovannina, či od českého Antonína.

Nina nemá svůj mužský protějšek ani mnoho cizojazyčných variant. Najdeme ho v mnoha světových jazycích jako je němčina, italština, španělština, francouzština, ale i švédština, dánština, norština, ruština, slovenština, polština aj., a to povětšinou v podobě Nina. Domácká obdoba jména je Ninka, Ninečka, Níňa, Ninuš apod. V České republice se jím honosí 2 010 žen a dle jmenných statistik je na 166. místě.

V galerii najdeš významné osobnosti, které mají čest nosit stejné jméno jako ty :-)

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!