Vše o burčáku: Vinná sezona začíná

Vše o burčáku aneb vinná sezóna začíná

Každoroční fenomén je opět tady. Vždy koncem léta můžeme na dveřích českých vinoték pozorovat nápis „Burčák“ nebo částečně zkvašený mošt. Čím se vlastně od sebe tyto dva pojmy liší? Tuto i další zajímavé informace o českým národem milovaném perlivém moku se dočtete v našem článku.

Burčák je velmi populární nápoj, který máme možnost ochutnat vždy mezi 1. srpnem a 30. listopadem. Koncem léta se setkáme spíše než s burčákem s částečně zkvašeným moštem, což je prakticky to samé jako burčák, jediný rozdíl je v původu hroznů, nejčastěji maďarského či slovenského, kde dochází k dřívějšímu zrání vína.

Hrozny z českých vinic

Začátkem září pak na scénu přichází ten pravý burčák, vyrobený z tuzemských hroznů. První dozrávají bílé odrůdy a teprve poté můžeme ochutnat burčák z modrých odrůd. To, z jaké odrůdy je burčák vyroben, závisí hlavně na období, kdy daná odrůda dozrává. Nejdříve se většinou zpracovává odrůda Irsai Oliver, Müller Thurgau a teprve poté se dostávají na řadu odrůdy jako Veltlínské zelené, Muškát moravský, Chardonnay a další. Během druhé poloviny září dozrávají modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Cesta od moštu k perlivému alkoholickému nápoji

Burčák zpravidla obsahuje mezi 1 a 7 % obsahu alkoholu. Kvašením moštu se z glukózy a cukru stává alkohol. To znamená, že v raném stadiu burčák neobsahuje téměř žádný alkohol a je sladký. Postupně, když kvašením alkohol dosáhne hodnoty asi 4 %, začíná nápoj "bouřit". V této fázi "bouření" se kvasinky množí nejrychleji a burčák se dostává do své nejlepší fáze. Ve chvíli, kdy je prokvašena polovina cukru a alkohol dosahuje přibližně 6 %, je burčák v nejlepším rozpoložení pro konzumaci.

Dokonalá chuť

Chuť burčáku v ideální fázi není ani sladká, kvůli neprokvašenému cukru, ale ani trpká, kvůli vysokému obsahu alkoholu. V případě, že budete mít štěstí a ochutnáte burčák v jeho nejlepší fázi, dostane se vám tak jedinečného zážitku užít si harmonii chutí v podobě skvělého, jemně perlícího nápoje s vyváženým poměrem sladkosti a kyselin.

Kde se burčák pije?

Burčák je oblíbeným nápojem u nás, v České republice, dále na Slovensku, v Rakousku a v Německu. V tradičních vinařských zemích, jako je Itálie nebo Francie, je tento pojem prakticky neznámý. Většina vinařů v těchto zemích neumí pochopit, proč by měli prodávat za nižší cenu nehotové víno.

„Měl jsem možnost ochutnat burčák, nebo spíše mošt, v italském vinařství Fattoria Le Fonti v Toskánsku. Ochutnával jsem právě sebranou odrůdu Sangiovese, která je pro tento kraj typická, a musím říct, že lahodnější mošt jsem nikdy a nikde jinde neochutnal. Když jsem vinaři vysvětloval, že se víno v takovém stadiu prodává u nás v ceně 50 až 80 Kč za litr, tak jen nevěřícně kroutil hlavou,“ vypráví zážitky z cest majitel pražské vinotéky Jan Pleticha.

Přísné kontroly jsou samozřejmostí

Výjimečně se stává, že burčák nebo částečně zkvašený mošt neprojde kontrolou státní zemědělské inspekce. Většinou se jedná o špatné označení názvem "burčák", přitom se jedná o hrozny se zahraničním původem. Dalšími, horšími prohřešky jsou přidávání vody do moštu (ojediněle bylo zjištěno až 80 % vody v moštu) a dobarvování syntetickými barvivy. Tyto nekalé praktiky některých prodejců kazí jméno poctivým vinařům a firmám a veřejnost pak na burčák pohlíží jako na nekvalitní produkt. Proto se vždy v září a v říjnu stávají ze zákazníků opravdoví "experti" na kvalitu a výrobu burčáku. Nezřídka se prodejci setkávají s názory, že prodávaný burčák je z jablek, hrušek nebo snad i dokonce z banánů.

„Naše firma každým rokem prodává burčák na dvou místech – ve dvoře v Kobylisích a ve vinotéce Víno CLV. Několikrát se nám stalo, že zákazník nejdříve navštívil stánek ve dvoře a poté zavítal ochutnat burčák k nám do kamenné prodejny. Po ochutnávce pronesl – to je burčák! Ve dvoře ho mají určitě z jablek,“ usmívá se Jan Pleticha.

  • Tradičně se říká, že každý rok by měl člověk vypít stejné množství burčáku, kolik má krve.

Koktejl plný vitamínů a minerálů 

Na tomto rčení viz výše určitě něco bude, protože burčák opravdu obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek. Jsou to zejména přírodní vinné kvasinky a díky nim obsahuje značné množství bílkovinových látek. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.

Takže závěrem snad lze jen nadšeně podotknout: Tři, dva, jedna, Burčák je tady a vinná sezona může začít!

Za článek srdečně děkujeme majiteli pražské vinotéky Víno CLV panu Janu Pletichovi, u kterého můžete v těchto dnech skvělý český burčák ochutnat.


 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky