Burčák je velmi populární nápoj, který máme možnost ochutnat vždy mezi 1. srpnem a 30. listopadem. Koncem léta se setkáme spíše než s burčákem s částečně zkvašeným moštem, což je prakticky to samé jako burčák, jediný rozdíl je v původu hroznů, nejčastěji maďarského či slovenského, kde dochází k dřívějšímu zrání vína.

Hrozny z českých vinic

Začátkem září pak na scénu přichází ten pravý burčák, vyrobený z tuzemských hroznů. První dozrávají bílé odrůdy a teprve poté můžeme ochutnat burčák z modrých odrůd. To, z jaké odrůdy je burčák vyroben, závisí hlavně na období, kdy daná odrůda dozrává. Nejdříve se většinou zpracovává odrůda Irsai Oliver, Müller Thurgau a teprve poté se dostávají na řadu odrůdy jako Veltlínské zelené, Muškát moravský, Chardonnay a další. Během druhé poloviny září dozrávají modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Cesta od moštu k perlivému alkoholickému nápoji

Burčák zpravidla obsahuje mezi 1 a 7 % obsahu alkoholu. Kvašením moštu se z glukózy a cukru stává alkohol. To znamená, že v raném stadiu burčák neobsahuje téměř žádný alkohol a je sladký. Postupně, když kvašením alkohol dosáhne hodnoty asi 4 %, začíná nápoj "bouřit". V této fázi "bouření" se kvasinky množí nejrychleji a burčák se dostává do své nejlepší fáze. Ve chvíli, kdy je prokvašena polovina cukru a alkohol dosahuje přibližně 6 %, je burčák v nejlepším rozpoložení pro konzumaci.

Dokonalá chuť

Chuť burčáku v ideální fázi není ani sladká, kvůli neprokvašenému cukru, ale ani trpká, kvůli vysokému obsahu alkoholu. V případě, že budete mít štěstí a ochutnáte burčák v jeho nejlepší fázi, dostane se vám tak jedinečného zážitku užít si harmonii chutí v podobě skvělého, jemně perlícího nápoje s vyváženým poměrem sladkosti a kyselin.

Kde se burčák pije?

Burčák je oblíbeným nápojem u nás, v České republice, dále na Slovensku, v Rakousku a v Německu. V tradičních vinařských zemích, jako je Itálie nebo Francie, je tento pojem prakticky neznámý. Většina vinařů v těchto zemích neumí pochopit, proč by měli prodávat za nižší cenu nehotové víno.

„Měl jsem možnost ochutnat burčák, nebo spíše mošt, v italském vinařství Fattoria Le Fonti v Toskánsku. Ochutnával jsem právě sebranou odrůdu Sangiovese, která je pro tento kraj typická, a musím říct, že lahodnější mošt jsem nikdy a nikde jinde neochutnal. Když jsem vinaři vysvětloval, že se víno v takovém stadiu prodává u nás v ceně 50 až 80 Kč za litr, tak jen nevěřícně kroutil hlavou,“ vypráví zážitky z cest majitel pražské vinotéky Jan Pleticha.

Přísné kontroly jsou samozřejmostí

Výjimečně se stává, že burčák nebo částečně zkvašený mošt neprojde kontrolou státní zemědělské inspekce. Většinou se jedná o špatné označení názvem "burčák", přitom se jedná o hrozny se zahraničním původem. Dalšími, horšími prohřešky jsou přidávání vody do moštu (ojediněle bylo zjištěno až 80 % vody v moštu) a dobarvování syntetickými barvivy. Tyto nekalé praktiky některých prodejců kazí jméno poctivým vinařům a firmám a veřejnost pak na burčák pohlíží jako na nekvalitní produkt. Proto se vždy v září a v říjnu stávají ze zákazníků opravdoví "experti" na kvalitu a výrobu burčáku. Nezřídka se prodejci setkávají s názory, že prodávaný burčák je z jablek, hrušek nebo snad i dokonce z banánů.

„Naše firma každým rokem prodává burčák na dvou místech – ve dvoře v Kobylisích a ve vinotéce Víno CLV. Několikrát se nám stalo, že zákazník nejdříve navštívil stánek ve dvoře a poté zavítal ochutnat burčák k nám do kamenné prodejny. Po ochutnávce pronesl – to je burčák! Ve dvoře ho mají určitě z jablek,“ usmívá se Jan Pleticha.

  • Tradičně se říká, že každý rok by měl člověk vypít stejné množství burčáku, kolik má krve.

Koktejl plný vitamínů a minerálů

Na tomto rčení viz výše určitě něco bude, protože burčák opravdu obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek. Jsou to zejména přírodní vinné kvasinky a díky nim obsahuje značné množství bílkovinových látek. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.

Takže závěrem snad lze jen nadšeně podotknout: Tři, dva, jedna, Burčák je tady a vinná sezona může začít!