Tomuto filmu se přezdívá polské Pelíšky, což je sice přirovnání atraktivní, ale ne úplně přesné. Několik společných bodů bychom tu našli. I tohle je divácky vstřícná tragikomedie z doby totalitního uvolnění a následného utužení, v polském případě ze začátku 80. let, kdy hnutí Solidarita přineslo naději na demokratickou změnu, kterou pak ostře zarazil výjimečný stav. Ale na rozdíl od Hřebejkova domácího hitu, ten polský se nedívá na dobu minulou až s takovou nostalgií, je v něm míň hřejivosti, i když pořád zůstává dobromyslný navzdory událostem, a víc než na rodinu se soustředí na jednoho mladíka. Kluka, kterého v osmnácti zajímá jen jeho punková kapela a pohledná spolužačka, ale který se bude muset naučit, že za každý svůj čin sám zodpovídá, v komunistické totalitě obzvlášť.

Vše, co miluji je tak hlavně tím, čemu v USA říkají coming of age story, příběhem osobního zrání chlapce v muže, naivity v poznání, rebela bez příčiny v rebela s důvody. Politické pozadí, od nějž se s větší ráží odrážejí drzé punkové texty, událostem jen dodává na výmluvnosti. Nezatemňuje celkovou náladu víc, než je potřeba, atmosféra filmu tak pořád může zůstat věrná charakteru svého hlavního hrdiny.

V této stěžejní roli září Mateusz Kosciukiewicz, který v létě na karlovarském festivalu vyhrál Křišťálový globus za zcela odlišnou roli matkovraha z Matky Terezy od koček. Jeho Janek představuje zároveň i citlivě vyportrétovaný obraz mládí na prahu dospělosti, se slabostmi i silnými stránkami, jež k tomuto věku patří. Čtyřicetiletý Jacek Borcuch, který film režíroval a napsal, čerpal i z vlastní zkušenosti a jeho upravené vzpomínky okouzlují svěžestí, upřímností, vlastní poetikou a snahou pojmout věci netriviálně.

Vše, co miluji jako první polský snímek v historii soutěžil na festivalu v Sundance. Jestli jeho skromné přednosti uspokojí i tu část americké akademie, která posuzuje kandidáty na nejlepší neanglicky mluvený film roku, teprve uvidíme. Pro nás je ale stejně důležitější, že se tento optimistický, energický snímek dostal aspoň do našich kin, i když jen v jediné kopii.


originální název:

Wszystko, co kocham


info:

Polsko, 2009, Tragikomedie, 95 min


režie:

Jacek Borcuch


hrají:

Mateusz Kosciukiewicz, Olga Fryczová, Jakub Gierszal, Andrzej Chyra


autor:

Iva Přivřelová

HODNOCENÍ: 4/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz