Kuvajtský poslanec Fajsal Duvajsan před pár týdny přišel s překvapivým návrhem zákona. Stát by podle něj měl kuvajtským občanům proplácet náklady, které by měli s pořízením druhé, třetí nebo čtvrté manželky. Víc jich podle islámského práva mít nemůžou.

V ráji chybějí manželé

Náklady s tou první už ropná země platí dávno. Její občané si totiž žijí tak trochu, jak nám slibovali komunisté: každému podle jeho potřeb. Pokud se berou Kuvajťan a Kuvajťanka, laskavý emír jim dá do začátku rodinný dům, slušný džíp a v přepočtu čtvrt milionu korun.

Dubajský velký muftí Ahmad al-Haddad však přišel s trochu jiným nápadem – žádá o omezení „dovozu“ nevěst ze zahraničí. Napříště by to směly být pouze arabské muslimky, jež by nebyly mladší než jejich nastávající o více než 25 let. A samozřejmě panny.

Je tu ale ještě jedna možnost, a sice že by si ženy z bohatých ropných zemí braly souvěrce například z Egypta či Iráku. Do toho se ovšem moc nehrnou, to raději zůstanou doma na ocet. Možná proto, že by v cizině nepožívaly takových výhod jako ve své vlasti. Vždyť třeba v Dubaji může žena, která nerada uklízí, požádat stát o proplácení mzdy pro služku…