Píše se rok 1754. Pro české země je významný hned z několika důvodů. Probíhá první sčítání lidu, při němž komisaři (pokud se jim tak v té době skutečně říkalo) dojdou k číslu tři miliony. Kromě toho se u nás začíná zavádět jednotný systém měr a vah a český farář Diviš ve stejné době vzrušeně křičí: „Heuréka, objevil jsem bleskosvod”. Ale hlavně se jen pár kilometrů od Prahy koná úplně první veletrh, jemuž se honosně říká Velký trh tovarů Království českého. Účastní se ho dokonce i císařský pár Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský.

Dokonale upraveným zámeckým parkem jemně šustí větve stromů. Zvuky civilizace sem nedoléhají, jen čas od času se tu ozve tlumené zatroubení parníku, který si to zvolna šine po Vltavě. Jsme ve Veltrusech nedaleko Prahy…

Svatbou k dobrému bydlu

Zámek ve Veltrusech, v jehož sousedství se Velký trh tovarů odehrává, má v té době na krku tři desítky křížků. Ano, přibližně před třiceti lety tu byl položen základní kámen budoucího barokního zámku, který se později stane dokonalou ukázkou životního stylu šlechty v 18. století.

Zaber, kormidelníku!

Zámek je opravdu nádherný a v současné době zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Jeho střed tvoří oválná část s kopulí, ze které vystupují čtyři krátká jednopatrová křídla. Za zdmi krásně opravené červené stavby se nachází celá řada místností – hlavní lovecký sál, japonský kabinet, salón Marie Terezie nebo kuřácký kabinet. Dole je tzv. sala terrena – ze dvou stran otevřené prostranství, kterým zámečtí páni procházeli rovnou do zahrady.

Romantická zahrada: Nádhera!

Á propos, zahrada! To je kapitola sama pro sebe. Rozlehlý zámecký park (dnes má zhruba 300 hektarů) byl zřízen nedlouho po dostavbě zámku, ale největšího rozmachu se dočkal až na konci 18. století, kdy panství Veltrusy držel třetí majitel Jan Rudolf Chotek. Obrovské sumy peněz věnoval do neuvěřitelně drahého odvodňovacího zařízení, které park chránilo před povodněmi. V parku nechal postavit drobné mosty, sochy a pomníky. Myslel i na romantiku, a tak se po umělém kanálu plavili jeho přátelé s modrou krví.

Kafe.cz zjistilo: Co můžete aktuálně vidět?

  • Zámek Veltrusy prochází v současné době celkovou rekonstrukcí, a tak jeho interiéry jsou momentálně nepřístupné. Navštívit však můžete prohlídkový okruh s názvem Jak se opravuje památka.
  • Veltruský zámek měl tu smůlu, že jej v roce 2002 zásadně postihly povodně. Dnes už se však můžete zúčastnit prohlídky unikátních funkčních skleníků s kanálovým vytápěním a květinovým sortimentem, doloženým od 18. století. K vidění jsou také ukázky pěstebních postupů a parkových úprav.

Tip Kafe.cz

Nezapomeňte Veltrusy navštívit ve dnech 12. a 13. srpna. V rámci Dne otevřených dveří zde máte možnost vidět mnoho odrůd a druhů letniček v plném květu!

Kafe.cz zjistilo: Kdy je otevřeno?

  • Zámecká zahrada je otevřena celoročně, a to od úsvitu do soumraku.
  • Zámecké nádvoří můžete v srpnu navštívit denně mimo pondělí od 8.30 do 19 hodin.
  • Výstava Jak se opravuje památka je přístupná denně mimo pondělí od 9 do 11 hodin a od 13 do 16 hodin.

Informace na internetu: www.zamek-veltrusy.cz