Pevnost Königstein je jednou z největších horských pevností v Evropě. Rozkládá se na skalní plošině ve výši 247 metrů nad hladinou Labe a její historie sahá až do poloviny 13. století, kdy se v jedné z listin českého krále Václava I. píše o hradu na hoře Königstein. Od té doby se stavba tyčící se nad městem měnila až do podoby rozsáhlé nedobytné pevnosti.

  • Rozloha pevnosti je necelých 10 hektarů s 2,5 kilometrovou délkou hradeb a překrásným výhledem do krajiny Sasko-českého Švýcarska. Procházka podél hradeb vám otevře úžasné výhledy na malebné Labské pískovce, výběžky východní části Krušných hor, ale třeba i na město Drážďany.

Takováto procházka vám zabere minimálně 2 hodiny, ale pokud si budete chtít celý komplex prohlédnout podrobně a rozhodnete se navštívit i expozice, které jsou v prostorách pevnosti přístupné, naplánujete si výlet na Königstein nejlépe na celý den.

  • Na Königsteinu uvidíte 50 různých stavebních objektů od pozdně gotického, přes barokní až renesanční styl. Prohlédnout si zde můžete například nejstarší dochovanou kasárnu v Německu, první posádkový kostel v Sasku nebo nejhlubší studnu Saska, která je hluboká 152 metrů.

Zajímavou atrakcí je i nový panoramatický výtah, který vás na ochoz pevnosti pohodlně vyveze a nabídne tak další velkolepý výhled do okolí.

Jak se na Königstein dostanete?

Když se od Ústí nad Labem budete držet stále silnice, která vede podél břehu řeky Labe, nemůžete jej minout. Asi 15 kilometrů od hraničního přechodu Hřensko / Schmilka vás přivítá městečko Königstein a nad ním na skále se tyčící obrovská pevnost.

Tip Kafe.cz

  • Pro romantické duše se přímo nabízí plavba po Labi historickým kolesovým parníkem.

Otevřeno po celý rok

Pevnost Königstein je otevřena po celý rok. Od dubna do září je otevřeno od 9 do 20 hodin. V říjnu je otevřeno od 9 do 18 hodin a od listopadu do března je pak otevřeno od 9 do 17 hodin.

Kolik stojí vstupenka?

Vstupné stojí 6 euro pro dospělé a 4 euro pro děti. Rodinné vstupné vás vyjde na15 euro.

Info Kafe.cz

  • Skvělé je, že celá pevnost a většina expozic má bezbariérový přístup. S kočárkem se tady dostanete takřka všude.

Tak co? Vyrazíte?